hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Nincs akadálya a Bayer és a Merck-csoport üzletkötésének

Lezárult a Bayer és Merck-csoport közötti jogügylet, miután az illetékes versenyfelügyeleti hatóságok is jóváhagyták a két cég közötti adásvételt. Ezzel a Bayer megszerzi az amerikai Merck & Co vény nélkül kapható gyógyszereit és táplálék-kiegészítőit felölelő üzletágát, a Merck pedig részt vehet a német gyógyszergyár-óriás új típusú kardiovaszkuláris gyógyszerfejlesztésében.

hirdetés

A versenyfelügyeleti hatóságok szerint sincs akadálya a német tulajdonú Bayer gyógyszergyár és az USA-beli Merck & Co., Inc (az USÁ-n és Kanadán kívül MSD, székhelye Whitehouse Station, New Jersey) közötti üzletkötésnek. Ahogy azt a Pharma Tribune idei 2. lapszámában megírta (Mozgásban a gyógyszerpiac), a két cég májusban adta közre a hírt, hogy nagyszabású adásvételre készülnek, amihez már csak a versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását várják.

A megállapodás értelmében a Bayer gyógyszergyár minden eddiginél nagyobb összegért, 14 milliárd USD-ért megveszi az amerikai Merck & Co vény nélkül kapható gyógyszereit és táplálék-kiegészítőit felölelő üzletágát. A Merck viszont 1 milliárd dollárt fizet a Bayernek azért, hogy részt vehessen a német gyógyszergyár-óriás új típusú kardiovaszkuláris gyógyszerfejlesztésében.

A Bayer a tranzakciót teljes egészében hitelből fedezi: összesen 23 banktól kap 12,2 milliárd dollárnyi áthidaló hitelt (egyéves lejárattal) és 2 milliárd dollár fix lejáratú hitelt (4 éves futamidővel). A Bloomberg információi szerint ez az idei legnagyobb hiteltranzakció Európában.

A rekord összegű ajánlattal és a kardiovaszkuláris gyógyszerkutatásban való részvétel felajánlásával a Bayer számos versenytársát ütötte ki a nyeregből – köztük egyik korábbi nagy vetélytársát, a brit Reckitt–Benckisert, amely többszörösen piacvezető termékpalettáját (Dettol, Strepsils, Calgon, Durex, Vanish) szerette volna a Merck OTC-portfoliójával bővíteni, de a Procter & Gamble, a Novartis és a Sanofi is tett ajánlatot a felvásárlásra.

Az akvizíció lebonyolításával a Bayer kezébe kerül a Merck vezető antiallergiás készítménye, a Clarityn és a Dr. Scholl lábápolási termékek teljes köre, továbbá az Afrin orrspray és három, a tengerentúlon forgalmazott termék: a Miralax székletlazító (polietilén-glikol 3350), a Lotrimin lábgombásodás elleni krém (clotrimazol) és a nők hiperkatív hólyagműködésének kezelésére vény nélkül kapható Oxytrol (oxybutynin). Ezzel a Bayer világviszonylatban a második legnagyobb szereplő lesz a recept nélkül kapható gyógyszerkészítmények piacán, megelőzve a Johnson & Johnsont és alig maradva el a világelső, a szintén idén tavasszal szövetségre lépett Novartis–GlaxoSmithKline mögött (a jövő év elején záruló ügylet értelmében a svájci Novartis és a brit GlaxoSmithKline (GSK) egy vegyesvállalat égisze alatt egyesítik a vény nélküli patikaszereket és higiéniai termékeket felölelő üzletágukat).

Dr. Marijn Dekkers, a Bayer vezérigazgatója szerint a Merck e részlegének megvásárlása igen fontos mérföldkő a német gyógyszergyár OTC-stratégiájának megvalósulásában – abban, hogy világviszonylatban élen álljon a vény nélküli patikaszerek forgalmazásában. A tavalyi évben egyébként a Bayer éves bevételének közel 10 százaléka származott a vény nélküli gyógyszerek eladásából (5,4 milliárd USD).

A Merck OTC üzletága tavaly 2,2 milliárd dollár bevételt hozott a cégnek – ezt az összeget a Bayer évente további 400 millióval szeretné növelni 2017-re, miközben a kiadásokat évi 200 millió USD-vel reméli csökkenteni a Merck-kel kötött megállapodásnak köszönhetően. A megtakarítást elsősorban az értékesítési és az adminisztratív tevékenységekhez köthető költségek csökkenésétől várja, bár vélhetően a kutatási és a gyártási kiadások is csökkenhetnek a jövőben. A vezérigazgató ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a Merck-kel való üzletkötés legnagyobb előnye a két cég egymást jól kiegészítő, mégis átfedés nélküli portfoliójának egyesítése, amellyel nemcsak a termékpaletta, hanem a földrajzi lefedettség terén is sikerül kitölteni az eddigi hézagokat. A Bayer egyik szóvivője a brit Chemistry World hírportálnak adott interjújában megnyugtatásul közölte, hogy az átszervezés sem a kutatási, sem a termelő egységek első vonalbeli alkalmazottait nem fogja érinteni.

A kibővült OTC üzletág leendő vezetője Erica L. Mann, a Bayer HealthCare Divíziójának igazgatósági tagja. A divízió stratégiai központjai az USA-beli Whippany (New Jersey állam) mellett Bázelben (Svájc), Shanghaiban (Kína), Leverkusenben (Németország) és Szingapúrban lesznek.

Merck-családfa

A Merck & Co., Inc. (Merck Sharp & Dohme, MSD) amerikai gyógyszergyár, amely az I. világháborút követően jött létre a német tulajdonú Merck KGaA gyógyszer- és vegyszergyár államosított amerikai gyáraiból.

A patikából lett gyógyszergyár-óriás, a Merck KGaA cég (amely„a német Merck” vagy „Merck Darmstadt” néven is ismert) története 1668-ig nyúlik vissza, amikor is Friedrich Jacob Merck patikát vásárolt a németországi Darmstadban. Halálakor az Őrangyal Gyógyszertár unokaöccsére, majd ettől kezdve apáról fiúra szállt. Világméretű vállalattá fejlődését az 1827-ben tulajdonossá váló Heinrich Emanuel Mercknek köszönheti, aki az ipari méretű gyógyszergyártás mellett gyógyszeripari alapanyagok és hatóanyagok gyártásába kezdett. Ő volt az első, aki írásban vállalt garanciát az általa gyártott termékek minőségére; a 20. század elejére valamennyi kontinensen volt vállalata.

Az első világháborúban az Amerikai Egyesült Államokban lévő Merck-gyárakat államosították, így azok leváltak a darmstadti anyavállalatról.  A háború után továbbra is Merck néven, de a német anyacégtől teljesen függetlenül élte tovább az életét; az Egyesült Államok és Kanada határain kívül Merck Sharp & Dohme néven – röviden MSD-ként – ismert. A darmstadti Merck ma észak-Amerikában EMD néven jelenik meg, mivel ott nem használhatja a Merck nevet.

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül MSD-ként ismert Merck & Co, amely a Schering-Plough-val való 2009-beli egyesülés után némiképp visszafogta kutatás-fejlesztési tevékenységét, most a tranzakció részeként fejlesztési megállapodást írt alá a Bayerrel. Ennek értelmében a Bayer 1 milliárd USD-t kap a Mercktől azért, hogy az amerikai gyógyszergyár részt vehessen a Bayer újtípusú kardiovaszkuláris gyógyszerfejlesztésében. A közös gyógyszerfejlesztés sikere esetén ezt további 1,1 milliárd dollárral megfejeli.

Az együttműködés célterülete a szolubilis guanilát-cikláz (sGC, soluble guanylate cyclase) enzim stimulálásával ható értágítók csoportjának kutatás-fejlesztése, amelynek első képviselője a már forgalomban lévő riociguat (Adempas). A készítményt Kanadában és az Egyesült Államokban tavaly ősszel, Japánban és az Európai Unióban idén év elején (januárban, illetve márciusban) hagyták jóvá a törzskönyvező hatóságok a krónikus tromboembóliás pulmonális hipertenzió és a pulmonális artériás hipertenzió terápiájára.

Az együttműködési megállapodásnak megfelelően a Merck is részesedik az Adempas forgalmazásából származó bevételből, és 50 százalékban részt vállal a riociguat követő molekulája, a krónikus szívelégtelenség terápiájára szánt és jelenleg II. vizsgálati fázisban tartó vericiguat további fejlesztésében és törzskönyveztetésében. Emellett több olyan vegyület fejlesztését is továbbviszik közösen, amelyek jelenleg még korai fejlesztési szakaszban állnak. Gyógyszerré fejlesztésük esetén a Merck 50 százalékos részesedést kap a profitból, illetve meghatározott eladási mutatók teljesülése esetén további 1,1 milliárd dollárt fizet a Bayernek.

Kenneth C. Frazier, a Merck vezérigazgatója elégedett a kétoldalú megállapodással. Az OTC-üzletág eladásából származó bevételt a legnagyobb növekedési potenciálú üzleti területek fejlesztésére tervezi fordítani. Példaként említi a cég egyik saját fejlesztésű, de még kísérleti stádiumú, immunonkológiai támadáspontú vegyületét (MK-3475), amelynek gyógyszerré fejlesztésébe feltétlenül érdemesnek látja nagyobb összeget fektetni.

Források: Chemistryworld, MarkerWatch, Bloomberg 

Dr. Bokor Dóra
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés