hirdetés
hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

Nem teszik ingyenessé a meningococcus B elleni védőoltást

Elképesztő indoklás, például az általa keltett „hamis biztonságérzet” és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől.

hirdetés

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, így jelenleg a csecsemőjét az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a védettséghez szükséges négy oltást beadják a kicsinek. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a meningococcus B elleni vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is. Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”. Így „a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat”. Ez azért érdekes indoklás, mert a háziorvosok minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén felhívják a szülő figyelmét arra, hogy a gyermek belázasodhat a vakcinától, amire lázcsillapító adható, és az állapot legkésőbb 48 órán belül elmúlik.

A kormányzatnak az egyébként már 2012-ben törzskönyvezett és 2014 óta gyógyszertári forgalomban kapható védőoltás hatékonyságát illetően is vannak kételyei, írja a lap, mely nemcsak a meningococcus B elleni vakcina esetleges ingyenessé tételéről kérdezett, hanem a bárányhimlő elleni oltásról is, amely szintén tízezreket kóstál. A kormányzati válasz ezen védőoltás esetén is különös. Hosszan ecsetelik a betegség veszélyeit, például hogy csecsemőknél vagy immunhiányos állapotban halálos lehet, illetve hogy a felnőttkorban elkapott bárányhimlőnek életveszélyes szövődményei lehetnek. Ám arra már nem tértek ki, hogy akkor miért nem teszik ingyenessé.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés