hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

A későbbi oltás is eredményes

Kisebb a kóros citológiai eredmények aránya azon kisebbségi etnikumú nők körében, akik akár csak a szexuális élet megkezdése után részesültek HPV elleni védőoltásban, szemben azokkal, akik egyáltalán nem kaptak védőoltást – írja a Sexually Transmitted Diseases alapján a MedicalOnline.

hirdetés

A bostoni egyetem közegészségügyi és orvosi karának munkatársai által vezetett kutatásban 235 olyan, 21 és 30 év közötti nő vett részt, akiknél rutin nőgyógyászati citológiai vizsgálatra került sor. A HPV-státuszra, a demográfiai adatokra és a szexuális magatartásra vonatkozó információkat a betegek önbevallása alapján gyűjtötték össze, majd azokat összevetették az elektronikus orvosi dokumentációval.

„Bár az adatok egyértelműen erősebb immunválaszt és a vakcina nagyobb hatásosságát jelzik a gentiális szemölcsökkel és a méhnyak diszpláziájával szemben azokban az esetekben, amikor a védőoltás beadására 14 éves kor előtt kerül sor, a mostani vizsgálat azt igazolta, hogy a HPV elleni védőoltás akkor is eredményesen csökkentheti a kóros citológiai leletek számát, ha a vakcináció a szexuális aktivitás megkezdése után történik” – magyarázza a közlemény egyik szerzője, dr. Rebecca Perkins, a bostoni egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa.

A vizsgálat időpontjában a résztvevők 41 százaléka kapott meg legalább egy adagot a HPV elleni védőoltásból, és az oltottak 97 százalékánál a szexuális aktivitás megkezdése után történt az oltás. A résztvevők 10 százalékánál jelzett a citológiai vizsgálat eltérést. A kóros citológiai leletek prevalenciája 65 százalékkal kisebbnek bizonyult a nők azon csoportjában, akik legalább egy adagot megkaptak a vakcinából, a védőoltásban egyáltalán nem részesült csoporttal összehasonlítva.

A szerzők szerint a HPV-vakcináció esetében folyamatos surveillance-ra van szükség a klinikai előnyök felismerése érdekében, különösen annak fényében, hogy igen kicsi azok aránya, akik felveszik az oltást, illetve a teljes oltási sorozatot megkapják, illetve a fiatal nők jelentős hányada csak a szexuális aktivitás megkezdését követően részesül az oltásban, írja a lap.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés