hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Nem támogatják evidenciák a kannabinoidok pszichiátriai alkalmazását

A kannabinoidok pszichés kórképekben való alkalmazására vonatkozóan hiányosak a rendelkezésre álló ismeretek. Mielőbbi randomizált elrendezésű, kontrollált klinikai vizsgálatokra lenne szükség.

hirdetés

Az orvosi kannabisz egyre nagyobb teret kap a különféle pszichiátriai kórképek kezelésében is, miközben egy a Lancet Psychiatry folyóiratban megjelent meta-analízis eredményei arra mutatnak rá, hogy tudományosan nem kellőképpen alátámasztott a kannabisz depresszió, szorongás, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), Tourette-szindróma, pszichózis, illetve poszttraumás zavarok esetén történő alkalmazása. Egyúttal a közlemény szerzői óva intenek a lehetséges „mellékhatásoktól”.

Hiányzó evidenciák

Míg az új hatóanyagú gyógyszerek forgalomba kerülése egy hosszú és szigorúan szabályozott folyamatot követően történhet csak meg, addig az orvosi kannabisznál ez másként van. Az (informális) jóváhagyás részben a betegcsoportok egyre növekvő nyomásának a hatására, másrészt pedig a meglévő terápiás rések miatt történik meg. A klinikai vizsgálatokra nincs idő várni, és a kannabinoidok ott próbálnak segíteni, ahol a gyógyszerek már nem hatnak,- hangzik az érvelés. Különösen kifejezett az evidenciák hiánya a pszichiátriai területeken történő kannabisz-alkalmazás területén.

Gyenge hatást igazoló vizsgálatok

Ausztráliai kutatók egy meta-analízist végeztek, amibe összesen 83, 1980 és 2018 között született kannabiszos vizsgálatot vonták be,- köztük 40 randomizált elrendezésű, kontrollált klinikai vizsgálattal (RCT), amik ma a gyógyszervizsgálatok standardját jelentik.

A bevont vizsgálatok közül 42 a kannabisz depresszió esetén való alkalmazását vette górcső alá (köztük 23 RCT), 8 a Tourette-szindróma (köztük 2 RCT), 3 az ADHD (benne 1 RCT), 12 a poszttraumás zavarok (köztük 1 RCT) és 11 a pszichózisok (köztük 6 RCT) esetén történő kannabisz-alkalmazással foglalkozott.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálatokból kiderült, hogy a kannabisz bizonyos mértékben javította a depressziós és a szorongásos betegek állapotát, noha ez a hatás meglehetősen csekély volt; a kezelések csak a standard hiba mintegy negyedével tudták a szimptómákat enyhíteni.

Nem zárható ki az sem, hogy számos esetben a tapasztalt antidepresszáns vagy szorongásoldó hatás a pszichiátriai kórképek hátterében álló alapbetegség tüneteinek a javulásával magyarázható. Például szklerózis multiplex esetén a fájdalom enyhítése a társult depressziós tünetek enyhülését hozhatja magával.

Pszichózisnál inkább kerülendők a kannabinoidok

A vizsgálati eredmények rámutattak arra is, hogy bizonyos kórképeknél, például pszichózisnál, a tünetek romlását idézheti elő a kannabisz adagolása. Valószínűsíthető, hogy a pszichózis a kannabinoidok egyik mellékhatása lehet.

Használjuk vagy ne a kannabinoidokat?

A citált közlemény szenior szerzője óvatosságra int a kannabisz pszichiátriai alkalmazásait illetően. A rendelkezésre álló kevés evidencia ugyanis merőben szemben áll a társadalomban tapasztalható, kannabisszal szemben nagy érdeklődéssel. A legcélravezetőbb megoldás RCT-k minél hamarabbi kivitelezése lenne.

Addig, amíg széles körű RCT-k eredményei nem állnak rendelkezésre, javasolt adatbankokban gyűjteni a rendelkezésre álló tapasztalatokat. Ilyen céllal hívta életre a TWENTY21 programot a brit „DrugScience” alapítvány. A céljuk az, hogy 20000 beteg számára engedélyezzék az orvosi kannabiszhoz való hozzáférést, és „cserébe” a hatásossággal, biztonságossággal, életminőségbeli változásokkal kapcsolatos információkat begyűjthessék.

(Forrás: Lancet Psychiatry)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés