hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Nem szedi a beteg, ha változik a szín és a forma

Egy friss vizsgálat szerint a generikus szerek esetében nagyobb az esélye, hogy abbahagyják a gyógyszerszedést a színinfarktuson átesett betegek, ha megváltozik a tabletta színe és/vagy alakja – írja az Annals of Internal Medicine című lap.

hirdetés

Ugyannak a készítménynek a generikus verziói egymással felcserélhetők a klinikai gyakorlatban, azonban külső megjelenésükben igen különbözőek lehetnek – attól függően, melyik cég gyártja azokat. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) nem követeli meg, hogy az egymással egyenértékű generikus szerek alakjukban és színükben is egységesek legyenek, ezért az azonos hatóanyagú szerek külső megjelenésükben igen változatosak lehetnek − akár attól függően is, hogy a beteg melyik patikában váltja ki az orvosi vényt. A Brigham and Women’s Hospital (BWH) országos vizsgálatában azt találták, hogy amennyiben megváltozik a generikus készítmény külső megjelenése, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a szívinfarktuson átesett betegek felhagynak a gyógyszereik szedésével – írja az Annals of Internal Medicine.

„Az első szívinfarktuson átesett betegek számára az irányelvek hosszú távú gyógyszerszedést tesznek kötelezővé, és e szerek szedésének abbahagyása végső soron fokozza a morbiditást és mortalitást – magyarázza dr. Aaron S. Kesselheim, a BWH farmakoepidemiológiai és farmakoökonómiai részlegének belgyógyász adjunktusa, a közlemény rangidős szerzője. – A gyógyszeres kezelés a kardiovaszkuláris betegségek terápiájának elengedhetetlen része, és vizsgálatunk azt igazolta, hogy a tabletta külső kinézete fontos a beteg megerősítésében, hogy azt a generikus szert szedi, amire valóban szüksége van.”

Egy nagy, országos szintű biztosítási regiszter adatainak feldolgozásával a szerzők több mint 10 ezer olyan betegről gyűjtöttek adatokat, akiket 2006 és 2011 között szívinfarktus miatti kezelés után bocsátottak el a kórházból azzal, hogy a megkezdett gyógyszeres terápiát (béta-blokkolók, ACE-gátlók, angiotenzin-II-receptor blokkolók, koleszterincsökkentők) eztán is folytatniuk kell. Ezt követően azt figyelték, hogy a betegek mikor mulasztják el a vények kiváltását (ami az adherencia hiányát jelzi), és megvizsgálták, hogy a korábbi két vénykiváltás idején változott-e a tabletta kinézete. Azt tapasztalták, hogy a szín megváltozása 34 százalékkal, az alak megváltozása 66 százalékkal növelte annak valószínűségét, hogy a beteg abbahagyja a gyógyszer szedését.

„Közegészségügyi szempontból igen jelentős az összefüggés a tabletta kinézetének megváltozása és a kardiovaszkuláris gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos non-adherencia között – hívja fel a figyelmet dr. Kesselheim. – A vizsgálat arra utal, hogy az orvosnak és a gyógyszerésznek proaktív módon figyelmeztetniük kell a betegeket a potenciális változásokról, és meg kell erősíteniük a betegeket abban, hogy a generikus szerek egymással helyettesíthetők, függetlenül attól, milyen színűek vagy alakúak. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy a generikus készítményeket ma már széles körben használják, és közegészségügyi szempontból fontos, hogy segítsük a betegek adherenciáját az alapvető gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: Brigham and Women’s Hospital, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés