hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Nem minden refluxos betegnél hatékonyak a protonpumpagátlók

A refluxbetegek mintegy 70 százalékánál a 4–8 hetes protonpumpagátló-kezelés eredményre vezet. A fennmaradó 30 százaléknál további terápiás megfontolásokra van szükség.

hirdetés

A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) gyakori, minden 4-5. embert érint. Sokan tipikus tünetektől szenvednek, és gyomorégésre, illetve a nyelőcsőbe, valamint a szájüregbe történő savas visszaáramlásra panaszkodnak. Másoknak atípusos tünetei vannak, így például a has felső részét és a mellkast érintő fájdalom vagy alvászavarok. Az extraoesophagealis tünetek közé sorolható a toroktáji gombóc-érzés, a gégegyulladás, a krákogás és a krónikus köhögés is.

Csak a betegek 70 százalékánál hatásosak a PPI-k

A GERD-betegek mintegy 70 százalékánál protonpumpagátló hatóanyagok adásával a tünetek jól kontrollálhatók; 30 százalékuk azonban továbbra is panaszokkal küzd. A nem-erozív GERD-esek (ún. NERD-esek)jellemzően rosszabbul reagálnak a PPI-terápiára. Ez azzal magyarázható, hogy a NERD-eseknek csak a fele szenved patológiás refluxtól; negyedüknél a fiziológiás mértékű refluxra is érzékeny, hiperszenzitív nyelőcső áll a probléma hátterében, míg a fennmaradó utolsó negyedbe soroltaknál a panaszok nem állnak összefüggésben a savas visszaáramlással, hanem funkcionális gyomorégésről van szó.

Ha működik a PPI, akkor általában négy héten belül hat

A savas reflux okozta enyhe nyelőcsőpanaszok az esetek többségében négy hetes PPI-terápia hatására rendeződnek. A súlyosabb esetekben nyolc hetes kezelés is szükséges lehet, de a betegek 15–30 százaléka ebben az esetben sem reagál kellőképpen a gyógyszeres kezelésre.

Forrás Pixabay
Forrás Pixabay

Az extraoesophagealis panaszok PPI-kel történő kezelése nehezebben kivitelezhető. Például a krónikus köhögés megszüntetése csak abban az esetben valósítható meg PPI-kkel, ha a sav szerepel kóroki tényezőként a köhögés kiváltásában. Előfordulhat azonban, hogy a hő, az arachidonsav-származékok vagy a protein-kináz C aktiválja az ún. vanilloid receptorokat, és vált ki krónikus köhögést.

Ha nem hatnak a PPI-k…

Perzisztáló refluxos panaszokról akkor van szó, ha a PPI-k standard dózisa nyolc héten keresztül adagolva sem vezet a várt terápiás eredményre. Amellett, hogy felmerül a nem megfelelő diagnózis, az alacsony adherencia, illetve a pszichés komorbiditás lehetősége, néhány lépést meg kell fontolni. Egy másik PPI-vegyületre váltás, a napi dózis felezése és két részletben, reggel és este való bevétele éppúgy eredményre vezethet, mint a szokásos napi dózis megduplázása (egy dózis bevétele reggeli előtt és egy dózis alkalmazása vacsora előtt).

Mit tanácsolhat a gyógyszerész?

A táránál tanácsként adható a betegnek a többszöri, kis adagokban való étkezés, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklése vagy mellőzése, illetve a testsúlycsökkentés. Szem előtt tartandó, hogy bizonyos hatóanyagú gyógyszerek, így a kalcium-antagonisták és az antikolinerg szerek ronthatnak a refluxos panaszokon.

A PPI-ken túl érdemes az alginátok alkalmazását javasolni a betegeknek, mivel az alginátos gél amellett, hogy egyfajta reflux-barrierként funkcionál, a nyelőcső nyálkahártyáját is képes az általa képzett bevonattal megvédeni. Egyes vizsgálatok alapján az alginátok hatása enyhe és mérsékelt GERD esetén a napi 20 mg-os omeprazol-adagok terápiás hatásával összemérhető, miközben olyan kedvező mellékhatásprofilú készítményekről van szó, amik terhesség alatt is alkalmazhatók.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés