hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 09., vasárnap - Emőd.
hirdetés

Nem minden hiánycikk, ami nincs

A pszichiátriai szerektől az onkológiai készítményekig nincs olyan gyógyszerfajta a világon, amely ne válhatna vagy ne vált volna már hiánycikké, írja a Magyar Idők. Magyarországon az elmúlt években nyilvánossá tették az aktuálisan nem kapható gyógyszerek listáját. Jelenleg több mint 390 tétel szerepel rajta, ez azonban csak egy százaléka a forgalomban lévő orvosságoknak.

hirdetés

A laikusoknak nyilván ijesztő, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján vezetett átmeneti termékhiánylistán ismert készítményekkel is találkozhatnak. Bár konkrét terméknevet sajnos csak a nem receptköteles szereknél írhatunk – a vényre kiadható termékeknél ez a hatályos szabályozás szerint reklámnak minősül –, szerepel a listán a talán legismertebb antipszichotikum 0,25 mg-os kiszerelése, egy, a szív-érrendszeri betegségek kezelésére gyakran használt tabletta 50 és 100 mg-os változata, valamint nagyon sok népszerű Teva-termék, köztük közismert fájdalomcsillapító és számos infúzió és injekció, ezek között penicillin, lidokain és morfin hatóanyagú is.

A listán a gyártók termékeinél is megneveznek a hiány okaként gyártási problémát, de vannak, akik kereskedelmi, gazdaságossági okkal, üzleti döntéssel vagy alapanyag-ellátási problémával magyarázzák, hogy nem tudnak szállítani.

„A gyógyszerpiacon mindig is voltak hiánycikkek, ezek száma a forgalomban lévő gyógyszerekével arányosan emelkedik. Az előbbi és az utóbbi sem magyar sajátosság azonban” – hangsúlyozza a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő, a Hungaropharma vezérigazgatója.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a közvélemény gyakran gyógyszerhiányt emleget akkor is, ha valamely készítmény egy-egy patikában nem szerezhető be azonnal. Másik példa, ha egy keresett gyógyszer valamilyen kiszerelési egysége nem kapható, vagy ha egy adott gyógyszer az Európai Unióban már forgalomban van, de a gyártója Magyarországra még nem hozta be.

„Ezek az esetek szerintem fogalmilag nem tekinthetők gyógyszerhiánynak még akkor sem, ha érthető módon az érintetteknek bosszúságot okoznak. A lakossági gyógyszerellátásban akkor beszélhetünk hiányról, ha a patikákban vagy azok többségében már nem szerezhető be egy egyébként forgalomban lévő készítmény, és a nagykereskedőkön keresztül sem megoldható az utánpótlás” – mondja Hankó Zoltán.

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy létező gyógyszeres terápiából tartós hiány legyen. Voltak azonban kritikus helyzetek, 2011-ben például kemoterápiás infúziókhoz nem lehetett hozzájutni, mert az alapanyaggyártóknál voltak minőségbeli problémák. A gondot azonban, amely több gyártót, így több ország daganatos betegeit érintette, végül néhány héten belül orvosolni tudták. Az utóbbi időben egyes vakcinák mellett a tetanuszellenes oltást nem lehetett beszerezni, de ez a helyzet is megoldódott azzal, hogy a korábban használt helyett egy másik készítményt hoztak be az országba.

Komoly ellátási zavart okozhatott volna az a tavaly áprilisi budaörsi raktártűz is, amelyben több gyártónak jelentős készletei semmisültek meg. Itt látszott igazán, milyen hatékony a hazai piaci szereplők között az az OGYÉI által koordinált együttműködés, amelynek köszönhetően annak ellenére sikerült megelőzni a gyógyszerhiányt, hogy a forgalomban lévő szerek közül mintegy négyszáz odaveszett a tűzben.

Ahogyan a gyógyszerhiánynak sokféle oka van, a megoldására is többféle lehetőség kínálkozik. Feller Antal azt mondja, az utóbbi években nagyon jó együttműködés alakult ki a piac szereplői között a hiányhelyzetek megoldására. A gyártók megpróbálkoznak a készletek átcsoportosításával az országok között, még ha ez csomagolási többletfeladatot okoz is. A nagykereskedők az alternatív beszerzési források felkutatásával tudnak eredményesek lenni, az OGYÉI pedig egyedi importengedélyt, vagy ha több beteg számára kell beszerezni egy adott szert, akkor úgynevezett kontingensengedélyt ad ki, amely egy hiánytermék más országban forgalmazott változatának a behozatalát engedélyezi.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés