hirdetés
hirdetés

Nem kapott oltást? Nem járhat iskolába!

Újra kötelezővé tették Olaszországban a szülőknek, hogy orvosi igazolással bizonyítsák: gyermekük megkapta az összes védőoltást, írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

Ha nincs oltás, nincs iskola! – adta meg az ukázt Giulia Grillo olasz egészségügyi miniszter azoknak a szülőknek, akik nem adatták be a kötelező védőoltásokat gyermekeiknek. Hétfőn járt le ugyanis a határideje annak, hogy a szülők orvosi igazolással bizonyítsák: gyermekeik többek között a bárányhimlő, a rózsahimlő és a kanyaró ellen is kaptak injekciót. A törvényt megszegők nem küldhetik óvodába hat éven aluli csemetéiket, a hat és tizenhat év közöttiek esetében pedig 500 euróig (157 ezer forint) terjedő pénzbüntetést is kiróhatnak, az iskoláskorú fiatalokat ugyanis nem lehet eltiltani az iskolalátogatástól.

Mindez nagy fordulatot jelent a tavaly nyáron hatalomra jutott kormány egészségügyi politikájában, hiszen a koa­líciós pártok – az elitellenes Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga – nem voltak hívei az előző baloldali kormány által elrendelt szigornak. A Paolo Gentiloni vezette baloldali kabinet ugyanis 2017-ben írta elő a kötelező orvosi igazolás meglétét, arra hivatkozva, hogy drasztikusan megemelkedett a beoltatlan gyermekek száma, ami a betegségek elterjedéséhez, kanyarójárványhoz vezetett.

Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga vezetői azonban az utóbbi években elterjedt oltásellenes mozgalmak és összeesküvés-elméletek híveivel szimpatizáltak, ezért kormányra kerülésük után lazítottak a szigoron, s az orvosi helyett a szülői igazolást is elfogadták bizonyítékként.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európán belül a kanyarós megbetegedések mintegy negyedét Olaszországban regisztrálták tavaly. Míg 2016-ban a gyermekek 87 százaléka volt beoltva, ez az arány mára megközelíti a 95 százalékot, márpedig a WHO szerint ennek az aránynak az elérése szükséges ahhoz, hogy a társadalom kollektív védettsége megakadályozza a járványok kialakulását és elterjedését, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés