hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Nem juthatnak rákgyógyszerhez

Február közepén tizennyolc – köztük a hasnyálmirigy- és a tüdőrákra ható – gyógyszer támogatását utasították el. A készítmények egy részéhez így magyar beteg nem jut hozzá, a többiért az orvosnak kell megharcolnia, írja a NOL.

hirdetés

Az egészségbiztosító hiába javasolta 18 új rákgyógyszer támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat, mivel ahhoz, hogy ezek költségeit magára vállalja, a humán- és a gazdasági tárcának módosítania kellene egy jogszabályt. Azt, amely felsorolja a támogatott gyógyszerek listáját.

Az érintett minisztériumok jogalkotói azonban erre négy-öt éve nem kerítenek sort, így a helyzet automatikus elutasítást hoz. Mivel az engedélyezési eljárás határideje legfeljebb 180 napig tolható ki, az OEP elutasítása azzal jár, hogy a gyártók a legelső lépéstől kezdhették újra a bürokratikus akadályversenyt. A befogadás feltétele az is, hogy a kormányzat biztosítsa a támogatásukra fordítható keretet. Ez az összeg – az OEP becslése szerint – 10-20 milliárd forint lenne a következő 3 évben.

A 18 orvosságból hét – például csontáttétes prosztatarákra, hasnyálmirigyrákra, myeloma multiplexre (vérképzőszervi rák) ható szer – most egyáltalán nem érhető el a magyar páciensek számára. Tizenegyhez pedig 867 beteg most az úgynevezett egyedi méltányossági eljárás keretében férhet hozzá. Ez azt jelenti, hogy orvosaiknak időről időre hosszas adminisztrációs procedúrával kérelmezniük kell, hogy páciensük megkaphassa az adott orvosságot, írja a lap.

(forrás: NOL)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés