hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Nem engedélyezik az EU-ban az új Alzheimer-gyógyszert

Az EMA szerint a szer nem tűnt hatásosnak olyan felnőttek kezelésében, akiknél még korai stádiumú Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. A gyártó, a Biogen még két héten belül fellebbezhet a döntés ellen, írja a Telex.

hirdetés

Az EMA két nagy tanulmányra alapozva hozta meg a döntést. A kutatások során több mint 3000, korai stádiumú Alzheimeres pácienst vizsgáltak, enyhe demenciás tünetekkel. Volt aki, nagy dózisban kapta a gyógyszert, volt, aki kicsiben, de olyan is volt, aki placebót kapott. 78 héten át követték az alanyokat.

Az eredmények ellentmondásosak voltak és nem tudták egyértelműen bizonyítani a szer hatásosságát. Sőt, a gyógyszer még teljesen biztonságosnak sem tűnt, mert néhány páciens agyáról készült felvételen olyan elváltozásokat találtak, amik megdagadásra vagy vérzésre utalhatnak.

Az EMA emiatt döntött úgy, hogy a gyógyszer előnyei nem múlják felül a lehetséges kockázatokat, ezért nem ajánlják a forgalomba hozatalát.

Jelenleg 125 hasonló szer hatékonyságát vizsgálják, de még egyik sincs kifejezetten közel ahhoz, hogy a boltokba kerüljön, írja a Telex.

(forrás: Telex)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés