hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Nem csupán az antibiotikumok vannak hatással a bélflórára

Az antibiotikumok károsítják az emberi bélflórát, ám egy új kutatás szerint számos más, alapvetően nem baktériumokat célzó készítménynek is lehet hasonló hatása, írja a HáziPatika.

hirdetés

A Nature című tudományos folyóiratban publikált legutóbbi tanulmány több mint ezer általánosan elterjedt gyógyszer bélflórára gyakorolt hatásait tárta fel, közte antipszichotikumokét, protonpumpa-gátlókét, hormonokét és rákellenes szerekét egyaránt, írja a HáziPatika. A kutatók laboratóriumi körülmények között az egészséges emberi bélrendszerben megtalálható 38 baktériumfaj mindegyikét kitették a vegyi anyagok hatásának, akárcsak az antibiotikum-használattal összefüggő súlyos hasmenések leggyakoribb kórokozóját, a Clostridium difficilét.

A tesztek során kapott eredmények még a kutatókat is meglepték, hiszen a több mint 800 nem antibiotikus készítmény nagyjából negyede hatott ki legalább egy baktériumfaj szaporodására. Ezek között több tucat olyan akadt, amely tíz vagy annál is több fajra hatott, egy részükről ráadásul korábban egyáltalán nem volt ismert ez az erős antibakteriális aktivitás. A tanulmány egyik szerzője, Kiran Patil szerint a 25 százalékos arány valószínűleg akkor is megállná a helyét, ha egy még nagyobb volumenű gyógyszercsoportot vizsgálnának meg. Vagyis átlagosan négy gyógyszerből egy kihatással van az emberi bélflóra működésére, ráadásul az is kiderült, hogy az ártalom nagyobb arányban érinti a hasznos baktériumokat.

(forrás: Házipatika)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés