hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 12., szerda - Klára.
hirdetés

Nem baj, ha jóllakottan megyünk vérvételre!

Milyen mértékben képes a koleszterin- és trigliceridszintet befolyásolni az, ha valaki jóllakottan nyújtja a karját tűszúrásra? – tette fel a kérdést több kutató az elmúlt években. Megszületett a szakmai állásfoglalás: nem szükséges éhezni a vérvétel előtt.

hirdetés

A koleszterin- és trigliceridszintek meghatározására irányuló vérvétel hagyományosan éhgyomorra történik, azaz legalább nyolc órának kell eltelnie az utolsó étkezés és a tűszúrás között. A gyakorlatban ez a reggeli étkezés előtti vérvételi időpont és a laborok ajtóinál való esetenként hosszabb várakozási idő néhány beteg számára megerőltető; például a diabéteszesek esetén, akiknél a hipoglikémia rizikója is fennáll.

Az éhgyomri vérszintek objektívebbek, mint az étkezés után mértek, mivel a trigliceridszint az ételek zsírtartalmától függően változhat, mondja az egyik oldal. Mivel az emberek napközben szinte mindig posztprandiális állapotban vannak, mert az étkezéseik között kevesebb, mint nyolc óra telik el, sokkal informatívabb, ha a vérvétel is ilyen állapotban történik, érvel az éhgyomri vérvételt ellenzők tábora.

Mit mondanak a szakmai szervezetek?

Az EAS és az EFLM állásfoglalása

Az Európai Atherosclerosis Társaság(European Atherosclerosis Society; EAS) és a klinikai kémiával és laboratóriumi diagnosztikával foglalkozó európai szakmai szervezet (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine; EFLM) állásfoglalásaalapján a lipidprofil meghatározásához az esetek jelentős részében nincs szükség éhgyomri vérvételre.

Mint az a European Heart Journal folyóiratban közöltekből kiderül, a konszenzusos vélemény alapját a dán laborokban született tapasztalatok adják; ott ugyanis 2009 óta posztprandiális állapotú betegektől is vesznek és kiértékelnek vérmintákat.

A kanadai eredmények is megerősítik a dán tapasztalatokat

Az Archives of Internal Medicine folyóiratban pár évvel ezelőtt megjelent tanulmány eredményei alapján is úgy tűnik, hogy felesleges a vérvételt megelőző, legalább nyolcórás éhezés. Calgaryban a labortesztek 99%-át végző Calgary Laboratory Services 2011 óta a lipidstátusz meghatározására olyan pácienseket is fogadott, akik nem éhgyomorral érkeztek; feltéve, ha megadták, hogy hány órája történt az utolsó étkezés. Az eredmények alapján az összkoleszterin- és a HDL-szintet kevesebb, mint 2 %-kal, az LDL-koleszterin-szintet pedig kevesebb, mint 10 %-kal befolyásolta az étkezés. A triglicerideknél – amelyek szintje posztprandiálisan jellemzően emelkedik – kevesebb, mint 20 % volt az étkezés által okozott változás.

Tény, hogy a vérben mért koleszterin- és lipidszintekre és az abból számolt paraméterekre alig van hatással az étkezés. Ezzel magyarázható az is, hogy a sztatinokkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokban (pl. Heart Protection Trial) és epidemiológiai vizsgálatokban (pl. Women’s Health Study) is egyre gyakrabban tekintenek el az éhgyomorra történő vérvételtől.

Nem szükséges az éhgyomri vérvétel:

 • első vizsgálat alkalmával,
 • a kardiovaszkuláris rizikó becsléséhez,
 • akut koronária szindrómás betegeknél,
 • gyermekeknél és időseknél,
 • cukorbetegeknél,
 • stabilan beállított gyógyszeres terápiában részesülőknél és
 • azoknál, akik nem akarnak éhen vérvételre menni.

 Továbbra is javasolt az éhgyomorra történő vérvétel, ha:

 • az első vizsgálat alkalmával a triglicerid-szint magasabb, mint 440 mg/dl,
 • ismert hipertrigliceridémia áll fenn,
 • pancreatitisen esett át a beteg vagy
 • trigliceridszintet csökkentő gyógyszert szed a beteg.

A dán tapasztalatok alapján, e szerint eljárva, csak az esetek mintegy tizedében fontos, hogy éhgyomorra történjen a vérvétel.

A szakmai állásfoglalás nem kötelez

Kiemelendő, hogy a leírtak nem kötelező érvényűek a különböző szakmai szervezetek számára, sokkal inkább kiindulási alapként szolgálnak egy későbbi diszkusszióhoz.

 

Forrás:European Heart Journal

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés