hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

Nehéz idők járnak a muszlim cukorbetegekre ramadánkor

A Manchester és a Keele Egyetem most közzétett kutatása szerint nem jellemző, hogy az Egyesült Királyság muszlim származású lakosai ramadánra készülve felkeresnék háziorvosukat, hogy megvitassák vele a szent hónap alatt kötelező éhezés miatti speciális teendőket

hirdetés

A kutatás – mely a maga nemében úttörő az Egyesült Királyságban − rámutatott, hogy a ramadán idején előírt éhezést sokan vallási kötelességnek tekintik, melyhez attól függetlenül is tartaniuk kell magukat, hogy cukorbetegségben szenvednek.

Sokan közülük ugyanakkor arról számolnak be, hogy megkérdezték orvosukat, aki óva intette őket az éhezéstől, ez azonban nem tartotta őket vissza a vallási szabályok követésétől. Számosan vannak azok is, akikre a család gyakorol nyomást, hogy tartsák be az éhezésre vonatkozó vallási utasítást, és a betegek jelentős része bűntudatot és zavart érez, ha másként cselekszik. A felmérésre adott válaszokból az is kiderül, hogy sok muszlim cukorbeteg titokban bonyolítja le a nap közbeni étkezéseket és lopva bekap valamit, amíg a családtagok nincsenek otthon.

Az Egyesült Királyságban 3 millió cukorbeteget tartanak nyilván, ezen belül négyszer nagyobb a diabéteszes aránya a bangladesi és pakisztáni származásúak között, mint az átlagos népességben. A legfrissebb statisztikák szerint 325 ezer körül van az országban élő muszlim cukorbetegek száma.

Idén a ramadán június végére esik, ami azzal jár, hogy a hosszabb nappalok miatt megnő az éhezéssel töltendő órák száma. Ez pedig az átlagosnál is nagyobb gondot jelent a muszlim diabéteszesek számára, akiknek szigorú rend szerint kell étkezniük és gyógyszereiket bevenniük, hogy vércukorszintjük a normális tartományban maradjon.

A Manchester Egyetemen a vizsgálatot vezető Neesha Patel megjegyzi, hogy „bár az iszlám szabályai szerint a „betegek” felmentést kaphatnak az éhezés alól egy napra vagy akár a teljes 30 napos periódusra, a muszlim cukorbetegek többsége nem tekinti magát „betegnek”, ezért gondolkodás nélkül vállalkozik az éhezésre”. A vizsgálatvezető azt is hozzáteszi, hogy a terápiás sémától való eltérések „azt eredményezhetik, hogy a muszlim betegeket az átlagosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a cukorbetegség kockázatai és szövődményei, ami rontja életminőségüket és hatalmas terhet ró a brit állami egészségügyi rendszerre, az NHS-re”.

A közlemény elkészítésében egy manchesteri háziorvos, Carolyn Chew-Graham is közreműködött, aki szerint a tapasztalatok azt jelzik, hogy ezeket a kérdéseket a betegek szempontjából is meg kell vizsgálni, különösen a muszlim betegekre is vonatkozó irányelvek kidolgozásakor, továbbá „a háziorvosoknak és az alapellátásban dolgozó nővéreknek is speciális képzést kell kapniuk a vallási előírásokkal kapcsolatban előálló helyzetek hatékony megoldásához”.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaTimes, PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés