hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Néhány hónap után visszaesik a védettség

A Financial Times cikke az Oxford Egyetem kutatását prezentálta, amely szerint a Pfizer hatékonysága a második oltás után négy hónappal közel a felére csökken, írja az Index.

hirdetés

A kutatásban hétszázezer brit beteget vizsgáltak, és már a delta-variánst is számításba tudták venni. Aki megkapta a második Pfizer-oltást, annál egy hónap elteltével kilencven százalékosra csökken a védettség. Ez a második hónapban 85, majd a harmadikban 78 százalékra csökken. Öt hónap elteltével viszont már csak ötvenszázalékos védettséget nyújt a Pfizer, hasonlóan az AstraZenecához.

A tanulmány kiemeli azt is, hogy az mRNS-vakcinával oltott személyeknek, azaz akiket Pfizerrel és Modernával oltottak, szükségük lehet egy emlékeztető oltásra, hogy biztosan védettek legyenek a delta-variánssal szemben.

Egy kutatás szerint a delta-variánssal megfertőződött oltottak szervezetében ugyanolyan számban van jelen a vírus, mint az oltatlanokéban. A kutatók szerint a Pfizer 15 százalékkal hatásosabb a delta-variáns ellen, mint az AstraZeneca. Az utóbbinál azonban lassabban kezd csökkenni a védettség. Öt-hat hónappal a beadást követően a védelem szintje körülbelül ugyanakkora, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés