hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Néhány fontos jogszabálymódosításról

Június 28-án a késő esti órákban két olyan salátatörvény jelent meg a Magyar Közlöny ez évi 121. számában, amelyet a Magyar Országgyűlés 2021. június 15-én fogadott el és a szokásosnál jóval nagyobb terjedelemben és sokkal több törvényt módosít egyszerre, írja a kamara honlapján Hankó Zoltán elnök.

hirdetés

Mint az elnök egyebek között írja, az intellektuális értelemben elismerésre méltó jogszabályok komoly jogértelmezési és jogalkalmazási kihívást jelentenek. Míg a 2021. évi XCIX. törvény elsődlegesen a veszélyhelyzeti szabályozáshoz kapcsolódóan kormányrendeletben megjelent törvényi szintű módosítások parlamenti jóváhagyását jelenti (pl. a gyógyszer-gazdaságossági törvény „kisboltos” rendeletben módosított előírásait is tartalmazza), ugyanakkor a törvény hatályba lépésének időpontja pillanatnyilag nem ismert, addig a 2021. évi CI. törvény olyan új módosításokat tartalmaz, amelyek jelentős része a közlöny megjelenését követően alig egy-két órával (elvileg) hatályba is lépett.

A 2021. évi CI. törvény több ponton módosítja az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvényt. Több ponton módosul az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény (gyógyszertörvény), valamint a gyógyszer-gazdaságossági törvény lakossági gyógyszerellátás szabályozásával kapcsolatos rendelkezései is.

Két ponton módosult a Gyftv. 17. § (8) bekezdése:
 
Az egészségügyért felelős miniszter rendelete szerinti minta kivételével tilos a betegnek, fogyasztónak olyan ajándék, minta, vásárlásra jogosító utalvány (kupon), nyeremény, akár közvetlenül, akár az orvos, illetve a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt kiszolgáltató által történő adása, felajánlása, amely egy adott gyógyszer, egy adott forgalomba hozatali engedély jogosult termékei vagy a társadalombiztosítás által támogatott gyógyászati segédeszköz fogyasztására, használatára ösztönöz vagy azt feltételül szabja. Tilos továbbá a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek, tápszerek és gyógyászati segédeszközök beteg által fizetendő térítési díjának a kiszolgáltató által bármilyen közvetlen vagy közvetett formában (ajándék, minta, vásárlásra jogosító utalvány, kupon, pontgyűjtésalapú kedvezmény, meghatározott gyógyszertárban történő kiváltásra ösztönzés útján, a beváltott vények számához köthetően bármilyen anyagi előny vagy természetbeni juttatás nyújtása, vagy más hasonló módon) történő csökkentése, átvállalása, elengedése vagy ahhoz bármilyen előnyök kötése. A társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek kiszolgáltatása esetén adott bármilyen kedvezmény - az árkedvezmény kivételével - kizárólag a gyógyszertárban nyújtott gyógyszerészi gondozás igénybevételére használható fel. A gyógyszertárban gyógyszer, tápszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek kiszolgálásához, továbbá a gyógyszerészi gondozás igénybevételéhez kötődő bármilyen e törvényben szabályozott kedvezmény, ajándékozás adása kizárólag a gyógyszertárban a kiszolgáltató szakszemélyzet útján valósulhat meg.
 
A gyógyszertárban gyógyszer, tápszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek kiszolgálása, továbbá a gyógyszerészi gondozás igénybevétele nem adhat alapot a gyógyszertárat működtető gazdálkodószervezet más üzletétől, vagy más gazdálkodó szervezettől igénybe vehető kedvezményre, ajándékozásra.

Hankó Zoltán elemzését ITT olvashatja

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés