hirdetés
hirdetés
2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.
hirdetés

Negyven fölött jön a gyógyszerszedés

A magyarok fele szed gyógyszert, alig többen, mint az uniós átlag – derül ki az Eurostat felméréséből, melyet a hvg.hu idéz.

hirdetés

A kutatók azt kérdezték a vizsgálatban részt vevőktől, hogy az előző két hétben vettek-e be bármilyen gyógyszert - a magyarok 49,8 százaléka válaszolt igennel, míg az EU egészében 48,6 százalékos volt az arány.

Nem meglepő, hogy Európa-szerte, így nálunk is, a nők közül szednek gyógyszereket többen. Ezt egyrészt a fogamzásgátlók használata magyarázza, másrészt az, hogy sok férfi már az előtt meghal, hogy eljutna abba az életkorba, amikor igazán magas a gyógyszert használók aránya.

A magyarok közül fiatalabb korukban kevesebben használnak gyógyszert, mint az EU-átlag. A helyzet a 45 éves kor körül fordul meg, onnantól már jóval magasabb a gyógyszert szedők aránya, mint az unió egészében. Az persze nem meglepő, hogy az életkor előrehaladtával egyre több a gyógyszerhasználó, de a magyarok körében feltűnően nagy az ugrás a negyveneseknél. Amíg a 35-44 éves magyaroknak csupán 29 százaléka szedett bármilyen gyógyszert a megvizsgált időszakban, a 45-54 éveseknél hirtelen 51 százalékosra ugrik ez a mutató. Az 55 és 64 év közötti magyar közel háromnegyede használ gyógyszer, 65 és 74 év között 85, a 75. születésnap után pedig már közel 93 százalékos az arány, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés