hirdetés
hirdetés
2020. október. 28., szerda - Simon, Szimonetta.
hirdetés

Négyszer ennyi leadott anyatejre lenne szükség

Az anyatejért járó összeg több, mint tíz éve nem változott. Korábban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy emelik a literenként adott díjat, ám azóta nem történt semmi. A Magyar Nemzet cikke.

hirdetés
A fővárosban mindössze huszonöt olyan édesanya van, aki anyatejet ad le a gyűjtőállomásokon. A jelenleg beérkező mennyiség legalább három-négyszeresére lenne szükség a rászoruló csecsemők megfelelő ellátásához – tudta meg a Magyar Nemzet. A súlyos hiányt az anyatej átvételi árának megemelésével lehetne csökkenteni, és bár a kormány nagy csinnadrattával be is jelentette ezt, a valóságban még mindig csak 1800 forint jár az anyatej literjéért. Annyi, mint közel másfél évtizeddel ezelőtt.

Évek óta egyre kevesebben adnak le anyatejet, noha a tej iránti igény nem csökkent. Budapesten jelenleg összesen 25 anya vállalkozik erre, holott legalább háromszor-négyszer ennyire lenne szükség ahhoz, hogy teljesen kielégítsük a rászoruló csecsemők anyatejigényét – mondta a Magyar Nemzetnek Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház által működtetett fővárosi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. A szakember szerint a romló tendencia oka többek közt az, hogy keveseknek van többlettejük, és alig néhányan felelnek meg a szigorú egészségügyi kritériumoknak. Egy csecsemőről gondoskodó édesanyának ráadásul nehézkes eljutni a kötelezően előírt szűrővizsgálatokra.

Nem kedvez az anyatej-leadási kedvnek az sem, hogy 2002 óta ugyanannyit fizetnek érte, azaz literenként 1800 forintot. (Egy édesanyának általában körülbelül egy hét alatt gyűlik össze egy liternyi felesleges teje.) A Heim Pál Gyermekkórházból további hat kórházba és – igény esetén – valamennyi kerület védőnői szolgálatára szállítanak a leadott anyatejből. A kereslet-kínálat közti aggasztó és egyre növekvő szakadék miatt az intézmény vezetősége már kezdeményezte az anyatej árának megemelését. Noha Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár július végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jövőben literenként az eddigi 1800 helyett 2700 forintot fizetnek majd a csecsemők számára fontos táplálékért, egyelőre nem tudni, mikortól lép életbe az emelt díjazás, ugyanis az erre vonatkozó jogszabályt még nem módosították – olvasható az mno.hu-n, ahol a cikk további részletekkel szolgál.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés