hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Négyszázmilliót csaltak el budapesti patikák

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyi nyomozói négy fővárosi gyógyszertár ügyében. A patikusok több mint 388 millió forint ártámogatást vettek fel jogosulatlanul egy csontrák elleni készítmény forgalmazása kapcsán.

hirdetés

A nyomozás feljelentés alapján indult, miután kiderült, hogy a gyógyszergyár kevesebb mennyiségű készítményt forgalmazott, mint amennyi után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lakossági ártámogatást fizetett ki. Az ártámogatás ampullánként több mint 37 ezer forint.

A csalásban négy fővárosi gyógyszertár vett részt. A gyanú szerint az elszámolt mennyiséget ténylegesen meg sem rendelték, csak a jogosulatlan ártámogatást vették fel a receptek után. Általában a valós megrendeléshez képest ötször-hatszor annyi mennyiség után igényeltek támogatást. Az egyik patika több mint 194 millió forint, a másik több mint 130 millió forint, a harmadik majd 58 millió forint, a negyedik pedig több mint 6 millió forint értékben vett fel jogosulatlanul támogatást.

A visszaéléshez szükséges recepteket egy budapesti klinikán dolgozó doktornő állította ki, a vényeket pedig egy közvetítő szállította a patikákba. A betegek helyett ő igazolta a készítmény átvételét és aláírta a recepteket. A készítmények utáni doboz díjat (egységesen 300 forint) a gyógyszertárak vezetői fizették ki.

A költségvetést ért vagyoni hátrány teljes egészében meg fog térülni, mivel zárolták a vényt felíró orvos ingatlanát 330 millió forint erejéig, a patikavezetők fellelhető ingó és ingatlan vagyonát összesen több mint 343 millió forint értékben, valamint 63 millió forintot bankszámlákon. Ezen felül a gyanúsítottak önként visszafizettek 12,5 millió forintot.

Az ügyben hat gyanúsított van: a négy patikus; a közvetítő, aki a recepteket szállította az orvostól a gyógyszertárba, és a receptet felíró doktornő.

Különösen nagy kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük.

A pénzügyi nyomozók a nyomozás iratait vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek küldték meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés