hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Nanotechnológiával a bakteriális biofilm ellen

Vas-oxid nanopartikulumok és lokális hipertermia kombinált alkalmazásával a bakteriális biofilmből kiszabadíthatók a kórokozók. Ily módon a patogén baktériumok az antibakteriális terápiának sérülékenyebb célpontjaivá válnak.

hirdetés

Miközben a bakteriális biofilmek létezését már a 17. században leírták, az általuk jelentett veszélyt csak az 1990-es években ismerték fel. A biofilm-képződés a legkülönfélébb fertőzések mintegy 80 százalékánál – köztük légúti-, gasztrointesztinális-, húgyúti-, szájüregi-, szem-, fül-, méhnyak-fertőzéseknél, különböző sebeknél – lép fel.  Gyakran „testidegen tárgyak”, implantátumok alkalmazásával függ össze a biofilmek létrejötte, így például dialízis katétereknél, különféle implantátumoknál, kontaktlencséknél kell számolni a kialakulásukkal. A biofilmek bakteriális miliője jelentette veszély sok esetben krónikus fertőzésekben, elhúzódó sebgyógyulásban, antibiotikum-rezisztenciában jelentkezik, és megszüntetése jelentős egészségügyi költségekkel társul.

 

Csak a szabaddá vált baktériumok ellen hatásos az antibiotikum

A biofilm-alapú krónikus bakteriális fertőzések sok esetben extrém ellenállónak bizonyulnak. Ausztráliai kutatóknak nemrégiben sikerült azonban egy olyan (nano)technológiát kifejleszteniük, amivel a biofilmek integritása megbontható, és a szabaddá vált baktériumok könnyen az antibiotikumok célpontjaivá válhatnak.

Nanopartikulumok és hő segítségével leküzdhető a biofilmek jelentette, relatíve nehezen hozzáférhető baktérium-tömeg – derül ki dr. Nicolas Barraud és munkatársai Scientific Reports folyóiratban közölt kutatási eredményeiből. Az opportunista humán patogén Pseudomonas aeruginosa kórokozót modellként alkalmazva sikerült igazolni azt, hogy a biofilmekből szabaddá tett, annak a kötéséből kiszabadított kórokozók sérülékenyebbek az antibiotikumokkal szemben, mint a biofilm mátrixában, egymással szerves kapcsolatban létező baktériumok.

 

Vas-oxid és hipertermia a biofilm ellenszere

A vas-oxid nanopartikulumok biofilmekbe való injektálásával és lokális hipertermia együttes megvalósításával sikerült elérni a biofilmek dezintegrációját. A vas-oxid-nanopartikulumokkal „átitatott’” szövetrészeken a fiziológiás hőmérsékletnél legalább 5 fokkal magasabb hőmérsékleti értékek elérése hozzájárul a biofilmek diszpergálódásához, a baktériumok „mátrix-kötésből” való kiszakadásához, aminek következtében a hagyományos módon alkalmazott antibakteriális terápia eredményessége is megnő.

Mint a kutatást vezető Boyer professzor elmondta, újonnan kifejlesztett módszerük kifejezett előnye, hogy az nem-toxikus módon képes a fertőzött szövetekben a biofilm fellazítására, nagyban hozzájárulva az antibiotikum-terápiák sikerességéhez.

(Forrás: MNT)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés