hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Nanorészecskék: áldás vagy átok?

A célzott gyógyszerhatást és a mellékhatások csökkenését ígérő liposzómák éppen úgy nanopartikulumok, mint a neurotoxikus hatású kipufogógáz eredetű nanorészecskék.

hirdetés

A nanopartikulum elnevezés egy felépítés és forma szempontjából rendkívül heterogén kategória; ami közös a nanopartikulumokban, az a méret, ami 1 és 100 nm közé esik.

A nanopartikulumok közé tartoznak a dízel kipufogógázok szilárd szemcséi, a festékeket karcállóvá tevő kerámiaszemcsék, a fényvédőkben található cink-oxid nanorészecskék éppen úgy, mint a legmodernebb technológiával készült gyógyszerszállító rendszerek kolloidális építőkövei. Éppen ez a változatosság az oka annak, hogy a nanopartikulumok emberi szervezetre kifejtett hatása is sokféle és számos esetben (előre) nem ismert. A nanorészecskék biztonságosságának a vizsgálata, és a szervezetbeni (toxikus) hatásukat befolyásoló tényezők feltárása a jövő feladata – derült ki többek között ez is a 2017 októberében Saarbrückenben tartott „Nanobiztonság” Konferencián.

Miért olyan „aktívak” a nanorészecskék?

A nanopartikulumok és a nagyobb mérettartományba tartozó anyagok közötti legfőbb különbség a térfogat és felület aránya, ami a nanorészecskék esetén viszonylag kis tömeggel vagy térfogattal társuló nagy felületet takar. Legyen szó nazális vagy orális úton a szervezetbe való bejutásról, a nagy felületre visszavezethetően a nanopartikulum és a szervezet közötti reakciók is nagyobb felületen játszódhatnak le.

A nanorészecskék egy része nagy felületi töltéssűrűséggel rendelkezik, ami miatt a velük kapcsolatba kerülő membránok és a fehérjék elveszíthetik eredeti tulajdonságaikat. Ez ahhoz vezethet, hogy az élő szervezetek korábbi barrierjei lebomlanak és a nanopartikulumok ilyen módon bejuthatnak a vérbe, sőt még a vér-agy gátat is átléphetik – magyarázza Christoph van Thriel neurotoxikológus.

A légszennyező nanopartikulumok az idegsejteket is károsíthatják

Bizonyítottnak vehető, hogy azok a légszennyező nanopartikulumok, amik belégzés útján jutnak be a szervezetbe, a központi idegrendszer degeneratív megbetegedéseinek kockázatát fokozzák.

Egereknél a kipufogógázok és az Alzheimer-kórra jellemző amiloid-plakkok kialakulása, illetve a motoros deficit közötti kapcsolatot már kimutatták. A humán vonatkozásokat illetően: amennyiben a levegőben található 2,5 mikrométeresnél kisebb átmérőjű szennyező partikulumok (PM2.5) koncentrációja magas, az akár 90 százalékkal is megnövelheti a nőknél a demencia rizikóját,- összehasonlítva azoknak a nőknek a demencia-rizikójával, akik alacsony PM2.5-tel jellemezhető környezetben élnek. Ez alapján populáció-szinten minden ötödik demenciáért a légszennyezettség felelhet. Egyelőre még nem ismert, hogy a nanopartikulumok esetleges neurotoxikus és neurodegeneratív hatásaikat közvetlenül vagy közvetett módon (immunszignálokon keresztül) fejtik ki.

A demencián kívül a légzésfunkció romlásához, az asztma és a szívroham gyakoriságának a növekedéséhez is vezethetnek a 2,5 mikrométeresnél kisebb átmérőjű részecskék, amik belégzést követően képesek mélyen a tüdőbe hatolni. Hangsúlyozandó azonban, hogy ez alapján nem jelenthető ki minden – mesterségesen előállított – nanopartikulumról, hogy az neurotoxikus lenne, még belélegezve sem! Mindenesetre többen azt javasolják, hogy az újonnan fejlesztett nanopartikulumokat olyan módon kellene valamilyen (szilárd) hordozó felülethez kötni, hogy az belélegzés útján ne tudjon az emberi szervezetbe bejutni, és ott esetleges károsító hatásait kifejteni.

Adminisztratív kérdések is felmerülnek

Németországban már 2009 óta terítéken van egy nemzeti adatbank létrehozása, ami a nanorészecskéket tartalmazó termékeket tartalmazza. Sajnálatos módon ez azóta sem jött létre; sem Németországban, sem uniós szinten nem létezik ilyen regiszter. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az élelmiszeripari ellenőrző hatóságok kezében nincs meg a megfelelő analitikai technika a nanopartikulumokat esetlegesen tartalmazó minták vizsgálatához.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés