hirdetés
hirdetés
2021. április. 14., szerda - Tibor.
hirdetés

Nagyot nőtt a balatoni patikák forgalma

A júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki – tudta meg a Világgazdaság. Veszprém és Somogy megyében 8-8 százalékkal több vényt váltottak ki.

hirdetés

Júliusban is csaknem kétmilliárd forintot emelkedett a támogatott, vényköteles gyógyszerek hazai forgalma a júniusi négymilliárd forintos bővülés után – derül ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdasághoz eljuttatott elemzéséből.

A legfrissebb adatok szerint a júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki. A havi forgalom az előző hónaphoz képest 4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékkal, a 2019-es átlaghoz képest pedig 3,6 százalékkal bővült. 2020 első hét hónapját összesítve 6,3 százalékos növekedés látható.

Gyakorlatilag minden gyógyszercsoportban emelkedett júliusban a forgalom, így a májusi mélypont után a nyár közepén már átlagon felüli mennyiségű gyógyszer fogyott a hazai patikákban – mondta a Világgazdaságnak Virág Zsolt, a Hiflylabs igazgatósági elnöke.

A regionális adatokból az látszik, hogy az agglomerációs hatás továbbra is tart, azaz a fővárosi forgalom egy része Budapest környékére helyeződött át, de ennek hatása hónapról hónapra egyre gyengébb.

A gyógyszerforgalom júliusban Pest megye kivételével mindenhol növekedni tudott az előző hónaphoz képest, azaz a központi régió súlya visszaszorulóban van az országos adatokhoz képest. Az előző évhez viszonyítva Budapest továbbra is kilóg a megyék sorából, éves alapon ugyanis a fővárosban 2,8 százalékos gyógyszerforgalmi csökkenés mutatkozik a Pest megyei 1,4 százalékos növekedéssel szemben.
 
Összességében tehát Budapesten még mindig kevesebben vásárolnak, de ennek már csak a kis része csapódik le a főváros környéki területeken, részben a szezonalitás következtében. Somogy és Veszprém megyében mind az előző hónaphoz képest, mind 2019 júliusához képest 8 százalék körüli, kiemelkedő forgalomnövekedés tapasztalható. Ez egyértelműen annak következménye, hogy rendkívül sokan töltötték a nyári szabadságukat a Balaton környékén.
(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés