hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Multirezisztens tbc baktérium: veszélyben vannak a gyerekek (is)

Évente nagyjából egymillió, vagyis a korábbi becslésekhez képest kétszer több gyermek kapja el a tuberkulózist világszerte – derült ki  a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányból, amely elsőként szolgáltat adatokat a gyógyszerrezisztens tébécés esetek számáról a fiatalokra vonatkozóan.

hirdetés

A kutatócsoport népességi adatokra és korábbi tanulmányokra épülő számítógépes modellje szerint 2010-ben 999 800, 15 éven aluli fiatal betegedett meg tébécében. Az esetek nagyjából 40 százalékát Délkelet-Ázsiában, 28 százalékát Afrikában regisztrálták. 

„A gyermekeket érintő új tuberkulózisos esetek számára vonatkozó becsült adatunk kétszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-es becslésének, és háromszorosa az évente globálisan regisztrált gyermekkori tébécés esetek számának"– mondta Ted Cohen, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa.

A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányt a tuberkulózis elleni küzdelem világnapjához (március 24.) időzítve közölték. A gümőkór vagy tuberkulózis rendkívül fertőző, baktérium okozta betegség, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg és évente mintegy 1,3 millió ember halálát okozza világszerte.

A kutatócsoport becslései szerint 2010-ben nagyjából 32 ezer gyermek szenvedett többféle gyógyszerrel szemben ellenálló, úgynevezett multirezisztens tuberkulózisban (MDR-TB), amely a két fő antibiotikummal – izoniazid és rifampin – szemben is immunis, és ezért nehezebb és költségesebb is a kezelése.

Ez az első tanulmány, amely felbecsüli a multidrogrezisztens tuberkulózisos esetek számát – a globális népesség negyedét kitevő –15 éven aluli fiatalok körében. A gyermekek esetében magasabb a kockázata a multirezisztens tuberkulózissal való megfertőződésnek és a betegség okozta elhalálozásnak, ugyanakkor a fiatalok jól reagálnak az időben kapott és megfelelő gyógyszeres kezelésre.

A gyerekek esetében nehezebb a diagnosztizálás, részben azért, mert a kisebbek nem tudnak a laboratóriumi tesztekhez szükséges köpetmintát adni. Az egészségügyi hatóságoknak megbízható adatokra van szükségük a fertőző betegség diagnosztizáláshoz és kezeléshez szükséges erőforrások kijelöléséhez.

A WHO szerint 2012-ben nagyjából 450 ezer ember fertőződött meg multirezisztens tuberkulózissal és közülük 170 ezernek okozta halálát a betegség. Az érintett pácienseknek kevesebb mint 20 százaléka kapott megfelelő kezelést, ami hozzájárult a betegség továbbterjedéséhez.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés