hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Moszkvában már tesztelik a Szputnyik light változatát

Moszkvában megkezdődött a Covid-19 elleni Szputnyik vakcina egykomponensű, "könnyű" változatának nemzetközi klinikai tesztelése, közölte blogjában Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Szobjanyin szerint a "Szputnyik Light" alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt hogy két összetevőből áll, amelyet több hét különbséggel kell beadni. A polgármester bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a "könnyű" oltóanyag beinjekciózását követően egy héttel a védettség már kezd kialakulni és négy hét után eléri a maximumát.

A "light" vakcina tesztelésében 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Moszkvában tíz klinikát vontak be a kísérletbe. A fővárosban elkezdték a Szputnyik V nazális változatának tesztelését is, amely ugyan a védőoltást nem váltja ki, de védettséget alakíthat ki az orrgaratban.

Szobjanyin szerint Moszkvában eddig csaknem hatszázezren kapták meg a védőoltást. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírói kérdésre kijelentette: a Kremlnek nincs tudomása róla, hogy Oroszország bármely régiójában hiány mutatkozna oltóanyagból. Mint mondta, Moszkva számára a hazai vakcináció "abszolút prioritást" jelent, és a hazai gyártási kapacitások csúcsra járatva üzemelnek. Elismerte, hogy a jelenlegi gyártási kapacitások nem képesek kielégíteni a Szputnyik V-vel kapcsolatban jelentkező nemzetközi igényeket. Ezeket, mint mondta, külföldön beindítandó gyártásból fogja fedezni.

Az Oroszországban bejegyzett második vakcina, az EpiVacCorona az oltóanyagot kidolgozó Vektor központ csütörtöki közlése szerint a tesztelésben részt vevő 18-60 éves önkéntesek 100 százalékánál antitesteket alakított ki az új koronavírussal szemben. A hatvanévesnél idősebb alanyok 94 százaléka esetében alakult ki védettség.

A Covid-19 elleni harmadik orosz vakcina, az orosz tudományos akadémiához tartozó Csumakov intézet által kifejlesztett CoviVac belföldi tesztelése a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos orosz honlap szerint szombaton esedékes. A klinikai tesztelés négyszáz ember bevonásával elvégzett két fázisát követően az oltóanyagot háromezer önkéntesen fogják kipróbálni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés