hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Most már globálisan sincs vakcinahiány

Már nem okoz gondot a gazdag országok vakcinahalmozása, ám ez még mindig nem jelenti azt, hogy hamarosan indulhat a tömeges oltás a szerencsétlenebb országokban is, írja a VG.

hirdetés

Mióta a koronavírus-járvány elleni védőoltások elérhetők, gyakran fogalmazódott meg a kritika a fejlett országokkal szemben, hogy annyi vakcinát halmoznak fel, hogy a kevésbé fejlettek nem jutnak oltóanyaghoz. Az azóta eltelt időszakban azonban sikerült elérni azt a pontot, hogy most már nem az ellátással, hanem a vakcinák iránti igénnyel vannak problémák – olvasható a Reuters összeállításában.

A vakcinák tárolásához szükséges hűtési kapacitás és az oltásokkal kapcsolatos szkepticizmus is szerepet játszik abban, hogy januárban először fordult elő, hogy a Gavi és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös programja, a Covax több dózissal rendelkezett, mint amennyit az alacsony jövedelmű országok igényeltek. A február közepén nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a szervezet mintegy 436 millió adag oltóanyag szétosztására volt kész, ám csak 100 millió adagra tartanak igényt az alacsony jövedelmű országok május végéig.

A program indulása óta ez a 14. disztribúciós kör, ám ez az első alkalom, amikor a kínálat meghaladja a keresletet. Ugyanakkor a Gavi szóvivője szerint ez még nem jelenti azt, hogy sikerül bezárni az oltottsági szakadékot a fejlett és a fejlődő világ között, így most az oltási programok gyors végrehajtásában kell segíteni a szegényebb országokat. Erre azért is szükség van, mert enélkül újabb mutációk jelenhetnek meg a kevésbé átoltott területeken, közli a VG.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés