hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 10., hétfő - Lörinc.
hirdetés

Most épp hiánycikk a vakcina

Sok helyen hiánycikk az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina, miután, bár csak ajánlott védőoltásról van szó, egyre több szülő szeretné beoltatni vele gyermekét, írja a Magyar Idők.

hirdetés

Nagyon nehéz beszerezni az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni oltóanyagot, és ez aggodalomra ad okot – jelezte a lapnak a nyergesújfalui házi gyermekorvos. Rovács Melinda azt mondta: kötelességük lenne a szülők tájékoztatása erről az ajánlott védőoltási lehetőségről, fontosnak is tartják ezt, hiszen egy olyan betegségről van szó, amely 24 órán belül súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő, ám miután nem lehet mindenütt beszerezni az oltóanyagot, nehéz azt most jó szívvel javasolni azt a szülőknek. A vakcinából ugyanis – attól függően, hogy mekkora gyerek kapja – két vagy négy adagot kell beadni ahhoz, hogy kialakuljon a teljes védettség, ám most kétséges, ­hozzájut-e a szülő időben a következő adaghoz.

A környékbeli gyógyszertárakban gyakorlatilag nem lehet beszerezni a vakcinát, ahol viszont igen, ott most 35-40 ezer forintot is elkérnek a nem tb-támogatott, így egyébként is drága, adagonként 27-28 ezer forintos oltóanyagért. Ez az összeg pedig már olyan jelentős, hogy még az átlagosnál jobban kereső szülők sem engedhetik meg maguknak, hogy egyszerre beszerezzék a szükséges mennyiséget. Ráadásul ezt most nem is lenne érdemes, a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok ugyanis október végi lejáratúak, az újraoltás pedig két hónap múlva szükséges – magyarázta a doktornő.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke megerősítette: valóban bizonytalan az ellátás az oltóanyaggal, ahogyan az is igaz, hogy azok a patikák, amelyek saját maguk szerzik be, az átlagosnál is jóval drágábban árusítják. Az ellátás, mint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől megtudta a lap, azért akadozik, mert bár a gyártó cég, a GSK egy nagyobb szállítmányt hozott be az országba, az valóban október végi lejáratú, ezért a nagykereskedők csak limitált mennyiségben forgalmazzák.

A GSK-nál elmondták: november elején újabb nagyobb mennyiségű, hosszabb lejáratú vakcina érkezik, azzal az év hátralévő részében várhatóan biztosított lesz a folyamatos ellátás.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés