hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Mogyoróallergia ellen bőrtapasz

A JAMA-ban megjelent tanulmány szerint a mogyoróallergia elleni immunoterápiás bőrtapasz harmadával csökkentette az allergiás reakciók arányát, írja az OTSZ Online.

hirdetés

Az utóbbi évek epidemiológiai vizsgálata szerint az amerikai gyermekek 1-2%-át érinti a mogyoróallergia. A most érvényben lévő kezelési standard a mogyoró szigorú elkerüléséből áll, az allergiás tünetek jelentkezésekor pedig sürgősen adrenalint kell adni. A mogyoró-allergia miatt sok kis beteg kerül a sürgősségi ellátó helyekre, hiszen a mogyoró (még ha csak nyomokban is, de) számos táplálékban megtalálható, ilyen módon az elkerülésére irányuló szándék ellenére is bejuthat a szervezetbe. Jelenleg az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA, Food and Drug Administration) nem tart nyilván egyetlen mogyoróallergia elleni kezelést sem. Most is folynak vizsgálatok orális, vagy sublinguális immunkezelésekkel, de az esetleg fellépő súlyos mellékhatások (pl. anaphylaxia) kockázata vélhetően a bőrtapaszokkal végzett immunkezelések során alacsonyabb lehet. Az epikután immunoterápia alacsonyabb dózisokat használ (mikrogrammokat a miligrammok helyett), a beteg nem nyeli le az allergént, kedvezőbb a mellékhatás-profil, ráadásul a gyermekek jobban is tolerálják, írja az OTSZ Online.

Egy régebbi, 2B fázisú, 12 hónapig tartó vizsgálatban a 250 µg mogyorót tartalmazó bőrtapasz 6-11 éves gyermekekben jelentősen magasabb válaszadással járt, mint a placebo, és kedvezőbb volt a mellékhatás-profil is (Sampson). Ezért dr. David Fleischer (Children’s Hospital Colorado, Aurora) és munkatársai ugyanilyen dózisú bőrtapaszokkal megvizsgálták a 4-11 éves gyermekeknél is az elérhető hatásosságot és mellékhatásokat. A fázis 3, randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálatot 5 ország (Ausztrália, Egyesült Államok, Írország, Kanada, Németország) 31 centrumában indították 356, 4 és 11 év közötti (átlagosan 7 éves, 61,2%-ban fiú), olyan mogyoró-allergiás (300 mg, vagy kevesebb mogyoró-fehérjével szemben kialakult tünetekkel rendelkező) gyermek bevonásával, akik anamnézisében nem fordult elő súlyos anaphylaxiás reakció. A gyermekeket két csoportba randomizálták: 238 gyermek 250 µg mogyoró fehérjét tartalmazó tapaszt, 118 gyermek placebót tartalmazó tapaszt kapott 12 hónapon keresztül. Az elsődleges cél a válaszadási arányban elérhető különbség volt: a 300 mg, illetve az 1000 mg mogyoró-fehérjével kiváltható választ mérték. Az átlagos válaszadási arány 35,3% volt a mogyoró-fehérje tartalmú tapaszt kapók csoportjában, míg a placebót kapóknál csak 13,6%-nak adódott (különbség 21,7%, 95%CI 12,4%-29,8%, P<0,001), viszont nem érte el az előre meghatározott CI küszöböt (ami 15% volt). Emiatt – Fleischer szerint – az epikután immunkezelés hatásosságát továbbra is vizsgálni kell.

A leggyakoribb, kezeléssel összefüggő mellékhatás (TEAE, treatment-related adverse event) a tapasz helyén jelentkező bőrreakció volt, ami a kezelt gyermekek 95,4%-ában, a placebós tapaszt kapó gyermekek 89%-ában volt észlelhető. További mellékhatás volt a viszketés (34,5% vs 11,9%), az erythema (28,2% vs 16,9%) és az alkalmazás helyének megduzzadása (16% vs 1,7%).

(forrás: OTSZ Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés