hirdetés
hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mobil applikáció viheti előre a klinikai kutatásokat

Az Apple cég által fejlesztett ResearchKit mobil alkalmazás megreformálhatja korunk egészségtudományi kutatásait, köztük a klinikai gyógyszerkipróbálásokat is. A kis költségű és széles körű adatgyűjtés hasznos információkkal szolgálhat a való életbeli tapasztalatokról.

hirdetés

Szakértők szerint az egészségtudományi kutatásokhoz fejlesztett új Apple-szoftver az eddigi legnagyobb előrelépést hozhatja az egészségtudományi kutatások és a klinikai gyógyszerkipróbálások történtében. A ResearchKit néven szabadalmaztatott új iOS platform kiküszöbölheti a helytálló következtetések levonásához megkövetelt beteglétszám elérésének nehézségeit azáltal, hogy a klinikai vizsgálatokhoz az iPhone-használók széles köréből gyűjt megfelelő vizsgálati alanyokat. Emellett a folyamatos és pontos adatgyűjtés során felmerülő számos problémát is orvosolhatja azzal, hogy a szoftver segítségével azonnali és közvetlen információközvetítést (adatátvitelt) tesz lehetővé a páciens és a kutatásban részt vevő egészségügyi szakemberek között. A március elején bemutatott új alkalmazás e hónaptól általánosan elérhetővé válik az Egyesült Államokban, és a cég tervei szerint rövidesen a világ számos más országában is. Ha megfelelő fogadtatásra talál, jelentősen meggyorsíthatja a klinikai kutatásokat a jövőben.

„Az új mobil alkalmazás komoly terhet vesz le a klinikai kutatásokban részt vevő szakszemélyzet válláról azáltal, hogy csökkenti az adminisztrációs kötelezettségeket” – mutatott rá a cég a ResearchKit-et bemutató sajtóközleményében. „Legyen szó akár kérdőíves felmérésről, akár bizonyos egyszerű klinikai tesztekről, a ResearchKit gyors és praktikus megoldást kínál a vizsgálatok széles körből toborzott résztvevőinek, így a kutatók a papírmunka helyett az összegyűjtött adathalmaz elemzésére összpontosíthatják figyelmüket.”

Az Apple cég fejlesztői 12 kutatóintézettel – köztük az Oxfordi Egyetem, a Stanford és a Rochester Egyetem kutatóival – együttműködve dolgoztak a ResearchKit platform létrehozásán. Az alkalmazáson keresztül elérhető klinikai tesztek az iPhone (5 és 6) készülék beépített szenzoraival működnek, így például a Parkinson-kór diagnosztikájában alkalmazott gépelési teszt a kijelző megérintésének ritmusa, a járási teszt a beépített gyorsulásmérő által regisztrált járási sebesség és egyensúlyi helyzet alapján ad információt a betegnél észlelt eltérésekről. A készülék mikrofonja a beszédhang fluktuációi alapján informálhat például légzőszervi betegségekről, de arra is alkalmas, hogy azonosítsa a klinikai vizsgálatba bekapcsolódó telefonbirtokost.

Az applikáció első lépésben öt kórképtípus vonatkozásában segítheti a klinikai kutatást: a Parkinson-kór mellett az asztma, az emlőrák, a kardiovaszkuláris betegségek és a diabétesz területén. A fejlesztésben részt vevő kutatók szerint a ReserchKit értékes információkkal szolgálhat a betegek állapotának alakulásáról, a daganatellenes kezelések utóhatásairól, az életminőségre gyakorolt hatásokról. Ezzel hozzájárulhat a betegségek természetének jobb megértéséhez, ezen keresztül pedig hatásosabb prevenciós eszközök és gyógymódok kidolgozásához.

 Az Asthma Health applikáció a betegedukáció és az önellenőrzés hasznos eszköze lehet, amely segíti a betegeket az életvitelük átalakításában, és az adherencia erősítésével hozzájárulhat az irányelvek alapján kidolgozott kezelési terv minél pontosabb megvalósulásához. Az applikációt alkalmazó vizsgálatban a betegek tüneteinek alakulásáról és az exacerbációk kiváltó okairól gyűjtenek információkat az asztma személyre szabott kezelési lehetőségeinek kidolgozásához. A Mount Sinai Egyetem vezette asztmakutatási programba már a ResearchKit bemutatását követő napon több mint 3500 beteg lépett be.

 

A Share the Journey applikációt alkalmazó kutatás célja az emlőrák-túlélők gyógyulási folyamatának jobb megértése és a tünetek alakulásában szerepet játszó tényezők pontosabb feltárása. A kérdőíves felmérések mellett az iPhone szenzorai által közvetített állapotfelmérési adatok várhatóan fontos és hasznos információkkal szolgálnak majd az emlőrákos betegek által megélt hangulati és kognitív változásokról, az alvászavarokról, a fáradtságérzés és a fizikai aktivitás alakulásáról – vélik a kutatók.

A MyHeart Counts applikáció a fizikai aktivitás, az egyéni kockázati tényezők és a kérdőíves felmérések során nyert információk alapján adhat pontosabb képet arról, hogyan befolyásolják az életmódbeli jellemzők a kardiovaszkuláris rendszer egészségét. Az applikáció segítségével populációszinten gyűjtött adatok tovább finomíthatják a szív- és érrendszer egészségének megőrzését szolgáló életviteli ajánlásokat. A Stanford Egyetemen szervezésében zajló kardiovaszkuláris programhoz az Apple bejelentését követő első 24 órában több mint 11 ezer beteg csatlakozott.

A cukorbetegek számára fejlesztett GlucoSuccess applikáció a mindennapi életkörülmények – az étrend, a fizikai aktivitás és a párhuzamosan alkalmazott gyógyszeres kezelések – cukoranyagcserére gyakorolt hatásainak elemzését szolgálja. A szoftver egyben a tudatosabb életvezetést is segíti azáltal, hogy a vércukorszint tükrében értékeli a felhasználó aktuális étrendjét és fizikai teljesítményét.

A Parkinson mPower applikáció a fent említett iPhone-szenzorok segítségével folyamatos tájékoztatást ad a tünetek alakulásáról. A teszttevékenységek és a kérdőíves felmérések minden eddiginél nagyobb rálátást adhatnak a Parkinson-kór karakterisztikájára azáltal, hogy világviszonylatban kiterjesztik a betegség jobb megértését szolgáló kutatásban részt vevők körét. A betegek általi fogadtatása egyértelműen pozitív: a hírek szerint már röviddel az applikáció elérhetővé tétele után több mint hétezer beteg jelenkezett a Parkinson mPower általi adatgyűjtésre épülő klinikai tanulmányba.

A ResearchKit platform a klinikai gyógyszerkipróbálásokban is fontos szerephez juthat: itt részben a betegtoborzásban, részben a kezeléshatások pontos rögzítésében, és ezen keresztül a hatásosság és biztonságosság minél pontosabb megítélésében nyújthat értékes segítséget. Az iPhone-t használók száma világviszonylatban több százmillióra tehető (azóta, hogy 2007-ben piacra került, az Apple közel 600 millió okostelefont értékesített; csak a tavalyi év utolsó negyedévében 70 millió készüléket adott el). E nagy létszámú populációban sokkal könnyebb megfelelő vizsgálati alanyokat találni, mint a klinikai vizsgálatok hagyományos betegtoborzási metódusával. Az eseti állapotfelmérésekkel összehasonlítva a mindennapi életkörülmények között rögzített adatok pontosabb képet adhatnak a való életben megnyilvánuló hatásokról.

A ResearchKit-et Az Apple nyílt forráskódúvá teszi, lehetőséget adva arra, hogy elvben bárki szabadon készítsen a fentiekhez hasonló alkalmazásokat, hozzájárulva a ResearchKit továbbfejlesztéséhez. A cég a kutatók motiválásában bízva reméli a ResearchKit gyakorlati sikerét, és ezzel az orvostudomány előmozdítását. A fejlesztők meglátása szerint „az orvostudományi kutatások elsők között szerepelnek a legfontosabb tevékenységek rangsorában, az elkötelezett kutatók forradalmi felfedezéseiből pedig az egész világ profitál”.

Az Apple az egészségügyi adatok szenzitivitásának kérdését is a helyén kezeli, így a cég nem fér hozzá a ResearchKit applikáción keresztül összegyűjtött adatokhoz. A felhasználó dönt arról, mely adataihoz engedélyez hozzáférést kutatási céllal, ahogy arról is, mely klinikai vizsgálatokban kíván részt venni. Egyszerűen megoldható a vizsgálatokban való részvételhez kapcsolódó beleegyező nyilatkozat digitális aláírása is. Arra viszont, sajnos, nincs garancia, hogy a beteg által szolgáltatott adatok tartalma megfelel a valóságnak, ahogy arra sem, hogy valóban az adott beteg adatai kerülnek be a rendszerbe.

(Forrás és képek: Apple)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés