hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

MMS-csepp: az OGYÉI és az NNK is büntetőfeljelentést tett

Magyarországon több honlapon, többféle elnevezéssel forgalmazzák azt a szert, amellyel kapcsolatban a WHO adott ki riasztást a napokban.

hirdetés

Panaszbejelentés érkezett, így egy weboldalról hatósági felszólításra már törölték a forgalmazott termékek közül az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) cseppet, amelyet a magyar vásárlóknak kínálták – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az NNK valamennyi hazai sürgősségi betegellátó osztályt, valamint a kormányhivatalokon keresztül az alapellátó praxisokat is tájékoztatta az MMS  okozta mérgezés tüneteiről – jelentette be dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Daganatos betegeknek, szívproblémákkal küszködőknek, és számos más kór esetén javasolják a nátrium-klorit 25-28 százalékos oldatát, amelyet aktiváló szerrel – jellemzően citromsavval, vagy akár sósavval keverve – elegyítenek – mondta dr. Deim Szilvia, az NNK Kémiai biztonság főosztályának vezetője. Ezek együttes alkalmazása során klór-dioxid keletkezik, amelyet rendeltetése szerint felületfertőtlenítésre használnak, ám a készítmény forgalmazói szájon-, vagy bőrön át, fülcsepp formájában, vagy beöntéssel javasolnak a szervezetbe juttatni. Az oldatot egyébként szükség esetén vízfertőtlenítésre is alkalmazható, ám ezerszeres hígításban.

Az oxidatív hatású szer irritálja a nyálkahártyát, de súlyos reakcióba lép a vérrel, haemolízist okoz, azaz a vér alkalmatlanná válik az oxigén szállítására – foglalta össze Müller Cecília az egészségkárosító hatásokat. Az MMS gátolja az enzimek működését, vesekárosodást, ezáltal a kiválasztás teljes zavarát okozza. A készítményt alkalmazók folyamatos hányásról, erős alhasi görcsökről és hasmenésről számolnak be, és míg az emésztőrendszerből viszonylag könnyen távozik a méreg, a belső szervekben vagy vérben hosszan jelen van.

A mérgezés tüneteit a weblapokon természetes mellékhatásként jelzik, így előfordulhat, hogy a használók nem, vagy nem időben fordulnak orvoshoz a panaszaikkal – hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a cseppek mennyiségének fokozásával halálos kimenetelű is lehet a fogyasztás.

Azonosították az érintett termékek körét, mert a szer több honlapon, többféle néven is feltűnt – mondta dr. Raffay Bálint, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jogi főigazgató-helyettese. Mivel a szer az emberi test funkcióinak befolyásolására alkalmas, és a forgalmazó annak gyógyító hatást tulajdonít, illetve betegségek kezelésére ajánlják, így arra a gyógyszerjog szabályai vonatkoznak, ezért az OGYÉI jogosult eljárni a termékkel kapcsolatban.

Több webhelyet és közösségi oldalakat is felszólított az OGYÉI arra, hogy tegyék elérhetetlenné a nem engedélyezett „gyógyszert”, a hatóság pedig folyamatosan monitorozza, hogy mindez megtörtént-e. Az OGYÉI-nek lehetősége van 90 napra felfüggeszteni azoknak az internetes oldalaknak az elérhetőségét, amelyek elmulasztják az együttműködést.  A főigazgató-helyettes azt is elmondta, nem vényköteles gyógyszert a hivatalosan bejegyzett, az OGYÉI-vel megállapodást aláíró patikáktól lehet rendelni, amelyeket azonos logó jelöl, amely az engedélyt kiadó hatóság honlapjára vezet.

Bár mérgezéses esetről bejelentés idehaza nem érkezett, a szolgáltatóknak olyan kérdéssort is a rendelkezésére bocsátottak, amelynek segítségével felderíthető a mérgezés háttere.

Az MMS cseppel kapcsolatban 2010-ben már kiadott riasztást a WHO, most az Európai Unió más tagállamaitól is érkeztek jelzések a szer újbóli felbukkanásáról, amely korábban világszerte, így Amerikában, Észtországban, Franciaországban, Svájcban, Csehországban már halálos áldozatokat is szedett – mondta Deim Szilvia.

Valamennyi hatóság közös fellépése szükséges ennek a rendkívül veszélyes szernek az eliminálásához – fogalmazott Müller Cecília, és felhívta a figyelmet arra, hogy az NNK honlapján elérhetőek az oldat hatásai, és 0-24 órában elérhető az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is.

Az OGYÉI gyógyszerhamisítás, az NNK pedig méreggel való visszaélés miatt tett büntetőfeljelentést.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés