hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Mivel kezelhető a Chlamydia-fertőzés?

A Chlamydia trachomatis okozta fertőzés az azitromicin egyszeri adagjával vagy a doxiciklin hét napon keresztüli adagolásával egyaránt eredményesen kezelhető.

hirdetés

A Chlamydia trachomatis okozta fertőzés világszerte a leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik. Jelenleg mintegy 131 millió ember szenved krónikus Chlamydia-fertőzésben. Ennek ellenére az infekció maga sok esetben rejtve marad: a fiatal felnőtt korban kezdődő betegség a megbetegedett férfiak körülbelül felénél és az érintett nők mintegy 80 százalékánál nem mutatkozik meg észlelhető tünetek formájában, a betegség aszimptomatikus lefolyású. Vannak azonban jelek, amik gyanúra adhatnak okot; a nőknél tapasztalt alhasi fájdalom hátterében sokszor kezeletlen Chlamydia-fertőzés áll.

A szexuális úton terjedő kór a nőknél a termékenység csökkenéséhez és a méhen kívüli terhességek gyakoriságának növekedéséhez vezethet. Férfiaknál húgycső- és mellékhere-gyulladást, illetve homoszexuálisoknál a végbél fekélyes gyulladását okozhatja a Gram-negatív baktériummal való fertőzöttség.

 

Van, ahol rutinszerű a Chlamydia-szűrés

Míg Németországban rutinszerű Chlamydia-szűrést végeznek a kismamáknál, az angolszász országokban általánosan elterjedt a fiatal nőknél végzett Chlamydia-teszt, vizeletmintából vagy méhnyaki kenetvételt követően végezve. A nemi úton terjedő kórokozó kimutatását lehetővé tevő tesztek hazánkban is elérhetők. A pozitívnak bizonyuló esetekben a kórokozó ellenes antibiotikum-terápiára van szükség.

 

A Chlamydia-fertőzés eredményesen kezelhető

A New England Journal of Medicine folyóiratban közölt eredmények alapján a Chlamydia trachomatis okozta fertőzés az azitromicin egyszeri adagjával (1 g) eredményesen kezelhető. A randomizált vizsgálat alapján az azitromicinnél is hatékonyabbnak bizonyul azonban a doxiciklin hét napon keresztüli alkalmazása. Bár tény, hogy a doxiciklin napi kétszeri (2x100 mg), egy héten keresztüli szedése sok fiatalt visszariaszt a gyógyszeres terápiától, főként abban az esetben, ha tünetmentes Chlamydia-fertőzöttek.

 

Az azitromicin egyszeri adagja is hatásos

Birminghami kutatók összehasonlították a kétféle antibiotikus kezelés eredményességét. A randomizált vizsgálat – érdekes módon – börtönben történt, ami két szempontból is előnyös. A vizsgálatba bevont személyek között a doxiciklin napi kétszeri adagolását illetően is viszonylag magas volt az adherencia (a betegek 77 százaléka szedte be mind a 14 tablettát), illetve a börtönben őrzött férfiak és nők elkülönítéséből fakadóan, a kezelés ideje alatt heteroszexuális kontaktusokkal és ebből eredő fertőzésveszéllyel nem kellett számolni.  

Az eredmények a gyógyszeres terápiák nagyfokú hatásosságát igazolták. A doxiciklinnel kezeltek körében (n=155) egy hét antibiotikum-terápiát követően – a terápia megkezdését követő 28. napon – senkiben sem volt kimutatható a Chlamydia trachomatis jelenléte. Az azitromicinnel kezeltek között (n=155) 7 esetben igazolták az antibiotikum egyszeri adagjának bevételét követően is a kórokozót, ami azt jelenti, hogy az esetek 3,2 százalékában nem bizonyult eredményesnek a kezelés.

A vizsgálat eredményeinek fényében az egy héten át történő, napi kétszeri doxiciklin-adagolással szemben racionális kezelési alternatívát kínál az azitromicin egyszeri adagjának a felírása, ami magasabb adherenciával és alacsonyabb kezelési költséggel társul.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés