hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Mit tegyen, ha diéta ellenére sem javul a reflux?

Tavasszal, a változékony időjárás miatt felerősödhetnek a refluxos panaszok. A jelen járványhelyzetben a stressz miatt is fokozódhatnak a tünetek. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek.

hirdetés

A refluxos tünetek oka

  • Gyakori, hogy ebben az évszakban jelentkeznek először a panaszok, de korábban már diagnosztizált betegeknél is kiújulhatnak a tünetek.
  • A jelenlegi járványhelyzetben érthetően sokan szoronganak, félnek. A stressz az egyik kiváltó tényezője a refluxnak, tehát ebben az időszakban még ez is provokálja a refluxos tüneteket.
  • Ha felborult a korábbi napirend, az étkezéseket sem sikerül mindig megfelelően tartani, ha egész nap alig eszünk, majd este egyszerre nagyobb mennyiséget, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.
  • A stresszevés, a megnövekedett alkohol és koffeinfogyasztás, a csokoládé szintén hajlamosító tényező.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Mit tegyen gyomorégés ellen?

A recept nélkül kapható savlekötők kézenfekvő megoldást jelenthetnek, ám csak átmeneti segítséget nyújthatnak. Ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség. Érdemes első körben a jól bevált diétához visszatérni – többször keveset enni és inni – és az életmódtanácsokat tartani. Ajánlott az ágy fejvégének megemelése, az esti, lefekvés előtt három órával elfogyasztott könnyű vacsora. Ha ez nem hoz javulást, akkor javasolt gasztroenterológussal konzultálni.

Orvosi vizsgálat távkonzultációban

Endoszkópos vizsgálat elvégzésére jelenleg csak sürgősségi esetben van lehetőség. Távkonzultációban, személyes találkozó nélkül is van mód viszont a diétás hibákat feltárni, a panaszokat, korábbi és meglévő társbetegségeket, régi vagy friss leleteket áttekinteni. A leleteket a beteg online át tudja küldeni még a konzultáció előtt. Ezek alapján és az online viziten elhangzott információkból a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciensnek reflux betegsége van-e, vagy sem.

Gyógyszerekre is szükség lehet

Ha a diétás megfontolások nem segítettek, tudunk gyógyszert javasolni, vagy a már meglévő gyógyszerén módosítani – magyarázza dr. Sárdi Krisztina.  Ha valakinél korábban már diagnosztizálták a reflux betegséget és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai kiújultak, akkor szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre. Fontos, hogy a gyógyszeres terápia mindig átmeneti, átsegíti a pácienseket a nehéz időszakon, de nem életre szóló kezelést jelent. Orvosi kontroll mellett idővel elhagyhatók a készítmények, addig viszont eredményesen kezelik a gyomorégést, és segítségükkel a szövődmények is megelőzhetők.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés