hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Mit javasol az FDA a fluorokinolonok helyett?

Az FDA megnevezte azokat az antibiotikumokat, amiket a fluorokinolonok terápiás alternatívájaként javasol sinusitis, bronchitis és nem-komplikált húgyúti fertőzések esetén.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA 2016 tavaszán közzétett figyelemfelhívása alapján bizonyos nem-komplikált bakteriális fertőzéseknél, így sinusitis, bronchitis vagy nem-komplikált húgyúti fertőzések esetén a fluorokinolonok alkalmazása nem javasolt, ugyanis a terápia jelentette előny nem ellensúlyozza a mellékhatások jelentette kockázatot. Ennek értelmében a fluorokinolonok alkalmazását azoknak a betegeknek a kezelésére kell tartogatni, akiknél egyéb gyógyszeres kezelési alternatíva nincs.

Az FDA nemrégiben megadta azt is, hogy az említett bakteriális infekciók esetében milyen típusú antibiotikumok alkalmazása javasolt – a fluorokinolonok helyett.

Sinusitis és bronchitis

Mivel a sinusitis és a bronchitis általában virális megbetegedések, az antibiotikumok terápiás alkalmazása nem indokolt. Amennyiben baktérium-okozta fertőzés áll fenn, általában Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae vagy Moraxella catarrhalis szerepel kiváltó okként; ami amoxicillinnel vagy amoxicillin+klavulánsav kombinációval eredményesen kezelhető.

A penicillin-allergiás betegeknél az FDA doxiciklin felírását javasolja, megjegyezve azt, hogy a S. pneumoniae esetében folyamatosan növekvő rezisztencia-ráta jellemző a doxiciklines kezelésekkel szemben.

A makrolidokkal (pl. eritromicin, klaritromicin, azitromicin) folytatott monoterápia, illetve a trimetoprim+ szulfametoxazol kombináció alkalmazása a Pneumococcusnál tapasztalt magas rezisztencia-ráta miatt nem javasolt.

Súlyos COPD-s betegeknél, ahol az akut bronchitis kóroki tényezői között Pseudomonas aeruginosa is szerepel, intravénásan adagolt cefepim vagy piperacillin+tazobaktám javasolt.

Nem-komplikált húgyúti fertőzések

Egyéb ajánlásokkal összhangban az FDA nem terhes nőknél trimetoprim+szulfametoxazol kombinációt javasol, amennyiben a rezisztencia-ráta 20 százalék alatti. A nitrofurantoin, illetve a foszfomicin egyszeri dózisa szintén elsőként választandó szerek.

Második vonalbeli szerekként nevezi meg az FDA az amoxicillin+klavulánsav komcinációt, valamint a harmadik generációs cefalosporinokat (pl. ceftibutén, cefpodoxim).

A várandósság alatt nitrofurantoin (a harmadik trimeszter kivételével), illetve amoxicillin vagy cefalosporinok alkalmazására kerülhet sor.

 

  1. táblázat: A fluorokinolonok alternatívái

Kórkép

Hatóanyagok

Felnőtteknél szokásos per os dózis

Akut sinusitis

Krónikus bronchitis akut exacerbációja

Amoxicillin

3 x 500 mg 5-7 napon át

Amoxicillin+klavulánsav

2 x 875 mg/125 mg 5-7 napon át

Doxiciklin

2 x 100 mg 5-7 napon át

Akut, nem-komplikált húgyúti fertőzés

Trimetoprim+szulfametoxazol

2 x 160 mg/800 mg 3 napon át

Nitrofurantoin

2 x 100 mg 5 napon át

Foszfomicin

1 x 3 g egyszeri dózis

 

Forrás: Alternatives to Fluoroquinolones

JAMA Oct 4 2016 Vol 316, Number 13

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés