hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Mit ellenőriz jövőre az ÁNTSZ?

Étrendkiegészítők, potencianövelők, tápszerek a figyelem középpontjában. Közzétette jövő évi ellenőrzési tervét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

hirdetés

Mint az a hatóság honlapján közzé tett dokumentumból egyebek között kiderül: a közegészségügy, élelmezés- és táplálkozásegészségügy területén vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítőket, potenciafokozókat, anyatejet helyettesítő vagy kiegészítő élelmiszereket forgalmazó egységek számíthatnak ellenőrzésre 2014 márciusától.

A speciális gyógyászati tápszerek kategórián belül a teljes napi étrendet biztosítók, a csecsemők és kisgyermekek számára készült gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek, a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek kerülnek górcső alá. A testtömeg csökentésére szolgáló, csökkentett energiatartalmú élelmiszerek kategórián belül az egy vagy több étkezést helyettesítő „élelmiszerek”-et forgalmazók számíthatnak fokozott figyelemre, de ugyancsak ellenőrzésre számíthatnak a cumikat és cuclikat forgalmazók, kozmetikumokat előállítók is.

Füstölgők

A dohányzással összefüggésben a 2013. március 1. előtt megfelelően kihelyezett, azonban a kormányrendelet előírásainak meg nem felelő felirat vagy jelzés módosításának, illetve cseréjének teljesítésére 2014. március elsejéig van lehetőség, ezért a határidő letelte után, márciusban és áprilisban a jelzések és feliratok fokozott ellenőrzése várható – jelzi honlapján az ÁNTSZ, amely júliusban a játszótereket és a megállókat tervezi ellenőrizni.

A kémiai biztonságra tekintettel a biocid termékeket gyártók, importálók, forgalmazók számíthatnak ellenérzésre, a nemdohányzók védelmével összefüggésben pedig elsősorban a vasúti létesítményekre, várakozó helyekre, peronokra, valamint a szórakozóhelyekre, a vendéglátóipari létesítményekre, az aluljárókra és az egészségügyi szolgáltatókra  koncentrál a hatóság, amely júliusban a játszótereket és a megállókat tervezi ellenőrizni.

A sugáregészségügy területén a kiemelt bázisállomások ellenőrzése várható. Megyénként öt gyógyhely és gyógyfürdőt is felkeresnek jövőre az ellenőrök, hogy megvizsgálják, teljesítik-e az ásványvíz és gyógyvíztermelő kutakkal szemben támasztott követelményeket.

A természetes fürdőhelyek és fürdővizek sem maradnak ki; esetükben az adott népegészségügyi szakigazgatási szerv illetékességi területén lévő valamennyi egység számíthat helyszíni vizsgálatra és a vízminőség ellenőrzésére. Az egészségügyi szolgáltatást is nyújtó közfürdők esetében elsősorban a képesítések meglétét vizsgálják. Ugyancsak ellenőrzik a közegészségügy és környezetegészségügy területén a medencés fürdőket, valamint a települések ivóvízellátását. Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint ugyanis december 25-től megváltozott az ivóvízben engedélyezett ólom mennyisége: az eddig ideiglenes 25 μg/l helyett a 10 μg/l határérték lépett érvénybe. Mivel az ólom egészségkárosító hatása a 6 éven aluli gyermekeket érinti legnagyobb mértékben, kérik az ólomvizsgálatokat lehetőség szerint a gyermekintézményekben elvégezni. 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés