hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Miről is szól az innovatív vaklicit?

Nem csitul a vihar az innovatív, tételes elszámolású onkológiai gyógyszerek november 1-jétől hatályos új beszerzési formája, vaklicitje kapcsán, hogy miért, azt a Napi.hu járta körbe.

hirdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) november 1-jétől a tételes elszámolású, drága, biológiai terápiák, innovatív onkológiai medicinák között hirdetett árversenyt, amit azzal indokoltak, hogy egyfelől továbbra is minden beteg megkapja a számára szükséges kezelést, az elért megtakarításból pedig új gyógyszerekkel bővülhet a paletta. A mintegy 2-3 ezer beteget érintő lépést több szervezet  - Gyógyulj velünk egyesület, Magyar Klinikai Onkológusok Társasága, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - sérelmezte, arra hivatkozva, hogy a gyógyszerpaletta ilyetén szűkítése rontja a betegek túlélési esélyeit azáltal, hogy az orvost korlátozza a szabad terápia/gyógyszerválasztásban.

Daganatos halálozási statisztikáink, gyógyszerbüdzsénk és befogadási eljárásunk uniós összehasonlító adataira pillantva a felháborodás indokoltnak tűnik. Uniós összevetésben több gyakori onkológiai betegség esetén is Magyarország produkálja a legrosszabb halálozási adatokat, nincs miért büszkének lennünk a gyógyszerköltés állami és magánfinanszírozású arányaira, és a támogatásba való befogadási eljárás sebességére sem. Mindezt megfejelve a most felvázolódni látszó terápia-szűkítéssel első pillanatra érthető a NEAK új eljárásával szembeni indulat. Csakhogy a siralmas halálozási adatok javítása nem a tételes kassza korlátlan bővítésének a függvénye.

Miközben nyugaton a tudományos vizsgálatok nyomán egyre szaporodnak a kérdőjelek a gyógyszerpaletta végtelen bővítésének értelme és hatékonysága körül, nálunk a polémia arról folyik, hogy az onkológiai betegek nem egészen 10 százalékának terápiaválasztásánál mennyire lehet szabad keze az orvosnak.

Arról pedig nem esik szó, hogy a halálozási statisztikákon ténylegesen javító, az évi 75-80 ezer beteget érintő onkológiai bázisellátást hogyan hozzák rendbe. Hogy a már befogadott 600 protokollból, terápiáiból miért nem lehet több fáradságot rászánva válogatni, vagy arról, hogy miért a kezelőorvos választási szabadságáról beszélünk, amikor 2012 óta hivatalosan nem a kezelőorvos, hanem a több szakorvost tömörítő onkoteam határozza meg a beteg számára optimálisan javasolható terápiát.

Arról sem esik szó, hogy mi indokolja az onkológiai ellátásban, kapacitásokban lévő drámai térségi különbségeket, valamint az onkológiai vizsgálatok nehéz hozzáférhetőségét, lásd a PET/CT körüli újabb nehezítéseket vagy a tételes finanszírozású szerek alkalmazásánál szinte elengedhetetlen speciális patológiai vizsgálatokat.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés