hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Mindent visz a kényszerengedély

Az oltalom álló gyógyszereket és gyógyászati eszközöket is felhasználhatják a járvány elleni védekezés részeként, közli a Népszava.

hirdetés

Szombat este a Magyar Közlönyben is megjelentek a fővárosi korlátozások feloldásának részletei. A felsorolt enyhítések mellett egy, a szellemi tulajdonjogokat is érintő döntést is hozott a kormány. Az Orbán Viktor kézjegyével ellátott rendelet a koronavírus-törvényre és az ez alapján kapott különleges felhatalmazásra hivatkozva kimondja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNT) 2021. március végéig érvényes „közegészségügyi kényszerengedélyt” ad ki a szabadalmi oltalom (és kiegészítő oltalom) alatt álló gyógyszerek, hatóanyagok és egészségügyi termékek, valamint a fenti termékek, gyógyszerek előállításnál használt, oltalmazott eljárások és berendezések használatára.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kabinet a járványügyi védekezés jegyében mások szabadalmaztatott fejlesztéseit is bevetheti – ám kizárólag belföldön, és a kormány sem kap kizárólagos jogot a gyógyszerek, termékek hasznosítására, ahogy hasznosítási engedélyt sem adhat ki ezekre.

A kormány szabadalmi díjat fizet az így hasznosított termékek után; hogy mennyit, azt az SZNT határozza meg. A rendelet arra is kitér, hogy az közegészségügyi kényszerengedély birtokában előállított gyógyszerek és eszközök csomagolásán fel kell tüntetni, milyen céllal és felhatalmazással készültek – az ilyen áruk csomagolása pedig nem hasonlíthat a szabadalom tulajdonosa által gyártott termékekére. Bár a kényszerengedélyt is meg lehet támadni egy változtatási kérelemmel, annak nincs halasztó hatálya – írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés