hirdetés
hirdetés
2020. március. 29., vasárnap - Auguszta.
hirdetés

Mindennapi csodaszer: a szódabikarbóna

Mára kiderül, hogy a nátrium-hidrogén-karbonát tulajdonképpen egy csodaszer, csak ezt eddig eltitkolták előttünk. Vagy mégsem? – tette fel a kérdést a Magyar Nemzet.

hirdetés

Ötven dolog, amire jó a szódabikarbóna – hirdeti az egyik ismert online portál cikkének címe. A legkomolyabb és legveszélyesebb állítás azonban az, miszerint a „tudósok is meghökkentek” a felfedezésen, mely szerint a nátrium-hidrogén-karbonát segít a daganatsejtek elpusztításában.

De vajon létezik-e olyan szer, ami éppen olyan hatékony a vízkő-, mint a fogkő-eltávolításban, miközben ez utóbbi esetében ártalmatlan, valamint ami azzal, hogy lúgosít, erősíti az immunrendszert és hatékonyan küzd a tumorok ellen? A kérdést Csupor Dezsőnek tette fel a Magyar Nemzet, aki Ködpiszkáló blogjával évek óta küzd a tudományos tévhitek eloszlatásáért. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének docense azt mondta, ő is felfigyelt már arra, hogy a szódabikarbóna-hiedelem évek óta keményen tartja magát, szerinte az ismerethiányon túl egészen prózai oka van a szódabikarbóna-legendának.

Egy könnyen hozzáférhető, olcsó szerről van szó, amihez körítettek egy mesét, amely szerint csak azért szorult vissza a használata, mert a gyógyszeripar ebben ellenérdekelt, hiszen különben hogyan adná el a saját drága termékeit? Az embereknek, úgy látszik, szükségük van „csodaszerekre” – vonta le a következtetést a docens. Most szódabikarbóna-őrület van, jelenleg ez a vegyület tölti be a könnyen és olcsón hozzáférhető, mégis eltitkolt, elnyomott, mindenre jó szer szerepét. A legrosszabb, teszi hozzá Csupor Dezső, hogy pénzéhes alternatív gyógyászok, sőt orvosok is részt vesznek a hiedelem életben tartásában. Legismertebb közülük Tulio Simoncini olasz orvos, aki szódás infúziós oldatot fecskendezett megtévesztett pácienseibe, és akit már évekkel ezelőtt elítéltek, miután lúgosító kezelése nyolc ember halálát okozta.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés