hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Minden negyedik időskorú B12-vitamin-hiányos

Életkortól függően minden harmadik-negyedik időskorú B12-vitamin-szintje a normálisnál alacsonyabb. Orális szubsztitúcióval az állapot hatásosan rendezhető.

hirdetés

Az Augsburgi régió lakosainak egészségi állapotát már 30 éve követik nyomon a KORA-Age (Kooperative Gesundheitsforschung in der Region Augsburg) vizsgálat keretein belül. A vizsgálat részeként nyert vérmintákat a müncheni Helmholtz-Zentrum kutatói is górcső alá vették, és – többek között – azok B12-vitamin-szintjét is meghatározták.

Minél idősebb valaki, annál gyakrabban alacsony a B12-szint

1079 idős ember (65 és 93 év közöttiek) vérmintáinak elemzése alapján a B12-vitaminnal való nem megfelelő mértékű ellátottság (szérumkoncentráció 221 pmol/l alatt) széles körben jellemző probléma. Mint az a Nutrients folyóiratban közöltekből kiderül, a vizsgálatba bevont személyek 27,3 százalékának a szükségesnél alacsonyabb a B12-szérumszintje. Az életkor előrehaladtával a vitaminnal való ellátottság egyre romló képet mutat. Míg a 65 és 74 év közöttiek 23,8 százalékánál, addig a 75 és 84 év közöttiek 28,3 százalékánál, a 85 és 93 év közöttiek 37,6 százalékánál mutatható ki a normális szérumszint alsó határértékénél alacsonyabb B12-vitamin-szint.

A vizsgálati eredmények alapján a férfiaknál gyakoribb a B12-vitamin hiánya, mint a nőknél. Kiderült, hogy a mozgásszegény életmód is szignifikánsan – mintegy 1,4-szeresére  emeli annak a kockázatát, hogy valaki B12-vitamin hiányos legyen.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_photka'>photka / 123RF Stock fotó</a>

Nem csak az a baj, hogy keveset esznek az idős emberek

A vizsgálati eredmények hátterében nem csak a bevitt táplálék elvártnál kisebb mennyisége áll. Mivel a B12-vitamin döntően állati eredetű termékekben fordul elő, az alacsony hús-, hal- és tejtermékfogyasztás is okolható a megfigyeltekért. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy idős korban a bél felszívóképességének a romlása is állhat a hiányállapot hátterében. Továbbá, néhány gyógyszercsoport, elsősorban a gyomorsav pH-ját emelő szerek szedése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a B12-vitaminból hiány alakuljon ki.

Nem specifikus hiánytünetek és potenciálisan súlyos következmények

A B12-vitamin hiányának az első jelei nem specifikusak; azok között fáradtság, kimerültség és a teljesítőképesség csökkenése egyaránt fellelhető. A B12-vitamin hosszú távon fennálló hiánya már súlyosabb következményekkel járhat: a hematológiai problémák mellett neurológiai és pszichiátriai panaszok is felléphetnek, például koncentrációs zavarok, depresszió, zavartság vagy kognitív károsodások formájában.

Az orális szubsztitúciós terápia egyszerűen kivitelezhető és hatásos

A közlemény eredményei egybeesnek egyéb vizsgálatok eredményeivel, amik szintén azt mutatják, hogy a szubklinikai B12-vitamin-hiány az időskorúaknál széles körben jellemző egészségügyi probléma – mondják a szerzők.

Az időben felismert B12-vitamin-hiány szubsztitúciós terápiával kezelhető, annak következményei megelőzhetők. Mint az egy 2005-ös meta-analízisből is nyilvánvalóvá válik, még malabszorpció esetén is hatásos és eredményre vezető a szájon keresztüli B12-vitamin-pótlás.

 

Forrás:

Nutrients

Deutsches Aerzteblatt

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés