hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Minden gyógyszerre rezisztenssé vált gomba

A Candida auris gomba az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központ (CDC) jelentése szerint három független esetben is totális rezisztenciát fejlesztett ki az összes elérhető gyógyszer ellen az Egyesült Államokban, írja az Index.

hirdetés

A kórokozót először 2009-ben azonosították Japánban, és azóta már több mint 40 országban tűnt fel. A gomba főként kórházakban fertőz, a megfertőződöttek 30-60 százaléka meghal.

A C. auris sok törzs már rezisztenciát fejlesztett ki az ellenük alkalmazott három gombaellenes gyógyszer valamelyikére. Az egyik ellen a New York államban vizsgált gyakorlatilag minden fertőző gombatörzs rezisztens, a másik ellen 60 százalékuk. A harmadik, echinocandin nevű hatóanyagcsoportra eddig még csak ritkán találtak rezisztens Candidákat az USA-ban, tavaly a vizsgálatra beküldött minták között azonban három, egymástól elszigetelt esetben is találtak pánrezisztens, tehát mindennek ellenálló törzseket.

Mindhárom esetben olyan törzs ellen kezdték meg a kezelést echinocandinnel, amelyek kezdetben fogékonyak voltak a hatóanyagra. Csakhogy túl sokáig tartott a kezelés, és a végére alkalmazkodott a kórokozó a gyógyszerhez, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés