hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Minden 3. másodpercben egy ember halálát okozhatja

Az OTSZonline az antibiotikum-rezisztencia mértékére és veszélyeire hívja fel a figyelmet cikkében. Angliában akciótervet dolgoztak ki.

hirdetés

Az antibiotikum-rezisztencia következtében évente 10 millió ember halhat meg évente 2050-ig, ami azt jelenti, hogy minden harmadik másodpercben ez okozza egy ember halálát. A helyzet javítására azonnali lépésekre van szükség – áll a brit gazdaságkutató, Lord Jim O’Neill jelentésében, aki tíz olyan régiót jelölt meg, ahol fel kell venni a harcot a „szuperbaktériumok” ellen.

Az antibiotikumrezisztencia (AMR, antimicrobial resistance) akkor alakul ki, ha a kórokozó ellenállóvá válik egy olyan antimikrobiális szerrel szemben, melynek hatására korábban még elpusztult volna. Csak az Egyesült Államokban az úgynevezett „szuperbaktériumok” felelősek évente több mint 2 millió fertőzéses megbetegedésért, melyek évente 23 ezer beteg halálát okozzák. E körben a Clostridium difficile, a karbapenemre rezisztens Enterobacteriaceae (CRE), továbbá a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) jelenti a legnagyobb problémát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-ben hozta nyilvánosságra a legelső beszámolóját az AMR témájában, mely betekintést engedett a gyógyszerrezisztens kórokozók által okozott infekciók jelentette veszélyekbe. A WHO jelentése hangsúlyozza, hogy a világ a „posztantibiotikus éra” felé halad, melyben az évtizedekkel korábban még kezelhető fertőzések következtében emberek halnak meg, ezért világméretű együttműködést sürgetnek a helyzet javítására.

A WHO jelentésének ismeretében a brit miniszterelnök, David Cameron felkérte Lord O’Neillt, hogy tekintse át az AMR helyzetét a szigetországban és dolgozzon ki tervet annak érdekében, hogy a világ „ne lépjen vissza az orvoslás sötét korszakaiba”. Most e felmérés nyomán nyilvánosságra hozták a végső cselekvési tervet, melynek szerzője hangsúlyozza, hogy amennyiben nem kezdődik meg haladéktalanul a terv végrehajtása, úgy az AMR hamarosan több halálesetért lesz felelős világszerte, mint a rosszindulatú daganatok.

Áttekintésében Lord O’Neill 10 pontban foglalja össze a legfontosabb teendőket az AMR visszaszorítása érdekében, melyek közül négy pont tart különös érdeklődésre számot, melyekkel az OTSZonline-ra kattintva ismerkedhet meg.

(forrás: OTSZ Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés