hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Milyen vérnyomáscsökkentők okozhatnak súlyos depressziót?

A béta-blokkolók és a kalcium-csatorna-blokkolók magasabb, míg az ACE-gátlók, illetve az angiotenzin-receptor antagonista hatóanyagok alacsonyabb depresszió és bipoláris zavar rátával társíthatók.

hirdetés

Azoknál az arteriális hipertóniás betegeknél, akiket béta-blokkoló vagy kalcium-csatorna-gátló hatóanyaggal kezelnek, kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a vérnyomáscsökkentőjük mellékhatásaként súlyos depresszió vagy valamilyen affektív zavar, mint az angiotenzin-receptor antagonista vagy angiotenzin-konvertáló enzim- (ACE-) gátló kezelést kapó betegtársaiknál. Mint az a Hypertension folyóiratban megjelent közleményből kiderül, a tiazid diuretikumok szedésénél nem mutatható ki megnövekedett depresszió-rizikó.

A depresszió a béta-blokkolók egyik ismert, de ritka mellékhatása (volt eddig is)

A béta-blokkoló készítmények betegtájékoztatójában a potenciális mellékhatások listáján már eddig is megtalálható volt a depresszió. A kalcium-csatorna gátló hatóanyagok alkalmazása eddig ebben a tekintetben ártalmatlannak tűnt. Az elmúlt években azonban több genomszintű kutatási eredmény is rámutatott arra, hogy a depresszió a feszültségfüggő L-típusú kalcium-csatornák genetikai kódját tartalmazó CACNA1S génnel is kapcsolatba hozható. Ez az L-típusú kalcium-csatorna egyben a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott kalcium-csatorna gátló vegyületek dihidropiridin-receptorként ismert támadáspontja is.

Az ACE-gátlók és az angiotenzin-receptor antagonisták „antidepresszív hatásúak”

Két skóciai klinika három és fél évtizedre visszanyúló adatainak a feldolgozása során több mint 144 ezer 40 és 80 év közötti magas vérnyomásos beteg gyógyszeres kezelési adatait és a major depresszióra vagy bipoláris zavarra visszavezethető kórházi kezeléseiket tekintették át. A betegek közül az antihipertenzív gyógyszer első felírását követő öt éven belül 299 beteget kezeltek kórházban súlyos depresszió vagy bipoláris zavar miatt. A súlyos affektív zavarok kialakulásának az abszolút rizikója ez alapján nagyon alacsony. Mégis, a különféle hatástani csoportba sorolható vérnyomáscsökkentő hatóanyagok tekintetében különbség adódik; a béta-blokkolók és a kalcium-antagonista szerek szedése magasabb, míg az ACE-gátlók, illetve az angiotenzin-receptor antagonista hatóanyagok alkalmazása alacsonyabb depresszió és bipoláris zavar rátával köthető össze, mint a semmilyen vérnyomáscsökkentőt nem alkalmazó csoportban tapasztalt érték.

A major depresszió, illetve bipoláris zavar miatti kórházi ellátásra szorulás kockázati arányai a különféle vérnyomáscsökkentők szedésekor:

  • semmilyen vérnyomáscsökkentőt nem szedőknél 1,63
  • angiotenzin-receptor antagonisták 1,0
  • a béta-blokkolók 2,11
  • a kalcium-csatorna blokkolók 2,28
  • a tiazid diuretikumok 1,56
Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés