2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.

Milyen szakmáknál fokozott a reumatoid arthritis kockázata?

A különböző foglalkozások közül a betonnal dolgozó építőipari munkásoknál a legnagyobb a reumatoid arthritis kockázata – a megbetegedés pontos kiváltó tényezője azonban ebben az esetben sem ismert.

Az autoantitestek megjelenésével és ízületi károsodásokkal járó reumatoid arthritis pontos oka a mai napig ismeretlen. A genetikai adottságok mellett különféle környezeti tényezők kóroki szerepét valószínűsítik. A dohányzás és a dohányfüst betegség kialakulásában játszott szerepe korábbi vizsgálatok alapján igazoltnak tűnik.

Bizonyos szakmák fokozott reumatoid arthritis rizikót hordoznak

Azok a foglalkozások, amik légszennyezett környezetben való munkavégzéssel járnak, a reumatoid arthritis kialakulásának a kockázatát is fokozzák. Mint az az Arthritis Care & Research folyóiratban publikált eset-kontroll vizsgálat eredményeiből kiderül, az építőipari munkásoknál, a betonnal dolgozóknál a legnagyobb a megbetegedés rizikója.

Több ezer beteg bevonásával végzett tanulmány

Stockholmi kutatók 3522 reumatoid arthritisben megbetegedett, a CCP elleni antitest emelkedett szintje által diagnosztizált kórképű beteg és 5580 egészséges, a kontroll-csoportba sorolt személy foglalkozását és egyéb adatait hasonlították össze. (A CCP kötőszöveti antigén, ami ellen antitest termelődik reumatoid arthritises betegekben. A CCP elleni antitest korai biomarker, ami már évekkel a kórkép klinikai megjelenése előtt megjelenik a vérben. Az antitest a reumatoid arthritises betegek 85-95%-ban kimutatható.)

Az elemzés során a különféle ismert és lehetséges rizikófaktorokat pl. dohányzás, életkor, nem, alkohol-fogyasztás, testtömegindex, képzettségi szint figyelembe vették, azokkal korrigáltak.

Akár háromszoros is lehet a betegség kockázata

Az eset-kontroll tanulmány alapján a kőművesek és betonnal dolgozó munkások körében mintegy háromszor magasabb a reumatoid arthritis kockázata (OR 2,9; CI 95 százalék), mint az egyéb foglalkozásoknál átlagosan. Az elektroműszerészek esetében is viszonylag magas, az átlagoshoz mérten dupla kockázatot mutattak ki (OR 2,1; CI 95 százalék) reumatoid arthritis-re. A nők között a kórházi nővéreknél mutattak ki enyhén, mintegy 30 százalékkal emelkedett rizikót (OR 1,3; CI 95 százalék).

Nem ismert, miért magas az építőipari munkásoknál

Az, hogy milyen kemikáliák tehetők felelőssé a betonnal dolgozó munkások körében megfigyelt magas reumatoid arthritis rizikóért, nem ismert. A „gyanúsított” vegyületek között azbeszt, szilikátok, szerves oldószerek és motor kipufogógázok szerepelnek.

Forrás: Deutsches Aerzteblatt

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő