hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Milyen jövő vár a gyógyszergyártókra 2021-ben?

A Covid-19 vakcina szélsebes kifejlesztésében részt vevő vállalatok, a Pfizer, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca számára 2020 mérföldkőnek számított, írja a Piac és Profit.

hirdetés

Az első, márciusi és áprilisi lezárások késleltették a Covid-19-től független gyógyszerek klinikai tesztjeit és a gyártóüzemekben végzett ellenőrző bejárásokat. Csökkent az orvoslátogatások, a rendszeres szűrővizsgálatok és az utazáshoz kapcsolódóan kért időpontok száma, ami miatt visszaesett a felírt receptek volumene és a gyógyszertárak forgalma is.

Az ágazat más részein még nagyobb volt a baj. 2020 második negyedéve nagyon kellemetlenül érintette a csípő- és térdprotéziseket gyártó orvostechnológiai cégeket, mivel tucatszám halasztották el a választható (ún. elektív) műtéteket. A csípő- és térdprotézis-értékesítés 50-60 százalékkal csökkent. A piac az év második felében gyorsan magára talált, amikor a kórházakat felosztották Covid- és nem-Covid-zónákra. Az elektív beavatkozások fontos profitforrást jelentenek a kórházak számára, ezért anyagilag is érdekeltek voltak abban, hogy mielőbb folytatni tudják őket.

A második és harmadik Covid-hullám is rányomta a bélyegét az egészségügyre, de sokkal kevésbé, mint a 2020 áprilisában és májusában lezajlott első hullám. A szolgáltatók megtanulták hatékonyabban kezelni a Covidhoz kapcsolódó kockázatokat, és a gyógyszerteszteket sok esetben ma már távolról monitorozzák.

Sok olyan vállalat van, amelyik a hosszú távú trendekből profitál (ilyen például a népesség elöregedése), a járvány pedig felgyorsította az online rendelésekre való áttérést és hatalmas lendületet adott a diagnosztikai innovációnak. A cégek nem csak kidolgozták a Covid-teszteket, hanem látványos ütemben felpörgették a gyártást is, ami egyeseknek megduplázta a bevételét, és jó hatással volt az ágazat más területeire, például a laborvizsgálatokat végző vállalatokra is. Ez a trend még egy darabig eltarthat, még a vakcinák elterjedése után is, írja a Piac és Profit.

(forrás: Piac és Profit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés