hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Milyen jelentős egy-egy gyógyszercég termékeinek hatása?

Dollármilliárdokat költ egy-egy vállalat gyógyszerfejlesztésre és marketingre, de melyek azok a készítmények, amelyek valóban értékesek, és melyek azok a cégek, amelyek valódi hatással vannak a világ lakosainak egészségére?

hirdetés

A Binghamton University (USA, New York állam) kutatója, Nicole Hassoun kidolgozta a gyógyszereknek az egészségre gyakorolt globális hatását értékelő mérőszámot, a Global Health Impact Index-et; a módszert ismertető tanulmány a PLOS ONE címűszaklapban jelent meg (The Global Health Impact Index: Promoting Global Health). Az index alapján rangsorolhatók a különböző gyógyszergyárak: melyik cég termékei befolyásolják leginkább a világ lakosainak egészségi állapotát?

Az indexet Hassoun a három nagy fertőző betegség, a malária, a HIV/AIDS és a tuberkulózis kezelésére gyakorolt hatás alapján dolgozta ki, de a metodológia más betegségekre és más típusú gyógyszerekre is kiterjeszthető. Míg a korábbi indexek a különböző gyógyszerekkel kapcsolatos szükségletek mérésére alkalmasak, a Globális Egészséghatás Index az első olyan módszer, ami a szerek aktuális befolyását számszerűsíti.

Mint nyilatkozatában Hassoun elmondja, eddig a szakemberek csak a szükségletek felmérésére koncentráltak, holott azt is nagyon fontos lenne tudni, hogy milyen jelentős meglévő gyógyszereink hatása – csak ennek a tudásnak a birtokában lehet célokat felállítani és értékelni a teljesítményt, valamint így van esély arra, hogy nagyobb befolyást gyakoroljunk a világ lakosainak egészségi állapotára, és milliók életét mentsük meg.

Az index három tényező elemzése alapján készül: milyen mértékben van szükség egy adott betegség kezelésében gyógyszerre, milyen az adott gyógyszer hatékonysága, illetve hány ember tud hozzáférni az adott szerhez. Az index alapján a három nagy fertőző betegség kezelésében a következő a gyógyszergyártók rangsora:

  1. Sanofi
  2. Novartis
  3. Pfizer

Az index alapján a következő három gyógyszercég termékeinek van a legkisebb hatása a három nagy fertőző betegség kezelésére:

  • Eli Lilly
  • Kyorin Pharmaceutical Co.
  • Bayer Healthcare

Hassoun elmondása szerint a gyógyszer hatásának elemzése során figyelembe veszik azt is, hogy az adott szer, illetve a konkrét gyógyszergyártó szerei milyen mértékben csökkentik az elhalálozást, illetve a rokkantak számát. A kutatónő reményei szerint a Globális Egészséghatás Index motiválni fogja a gyógyszergyártókat arra, hogy a szegény országok lakosainak egészséggel kapcsolatos igényeire is odafigyeljenek, és felszólítja őket, hogy támogassák az „Akadémikusok a szegénység ellen” elnevezésű nemzetközi szervezetet, ami el szeretné érni, hogy több olyan kutatás induljon, amelynek pozitív hatása lehet a súlyos szegénységgel küzdők egészségi állapotára.

Az „Akadémikusok a szegénység ellen” és Hassoun véleménye szerint világszerte a halálesetek harmadáért, évente 18 millió halálesetért felelős a szegénység, mivel a szegények nem képesek kifizetni a gyógyszerek árát, továbbá a gyógyszergyártók nem érdekeltek abban, hogy olyan betegségekre fejlesszenek gyógyszereket, amelyek elsődlegesen a szegényeket sújtják.

A gyógyszergyártók termékei által a betegségteherre gyakorolt hatás jobb megértése révén a kormányok és a szponzorok képessé válnak arra, hogy megfelelő irányt szabjanak erőfeszítéseiknek, és a Globális Egészséghatás Index motiválhatja a gyógyszergyártókat is, hogy olyan termékeket fejlesszenek, amelyeknek jelentős hatása van a világ lakosainak egészségi állapotára, nyomatékosítja az amerikai kutató.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés