hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Milyen COVID-oltást kérnének a magyarok?

Többségben vannak azok, akik beadatnák maguknak a koronavírus elleni oltást, derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyre több mint 12 ezer olvasó válaszolt. Ugyanakkor sokaknak nem mindegy, honnan szerezné be a kormány a vakcinát.

hirdetés

Csupán a válaszadók 1,3 százaléka bízna meg kizárólag a keleti (kínai, vagy orosz) fejélesztésű szerekben. Ugyanakkor 20,79 százalék azt mondta, neki igazából mindegy, hogy honnan veszik a védőoltást, beadatná magának. 34,15 százaléknyian vannak azok, akik kizárólag valamilyen nyugati fejlesztésű vakcinával oltatnák be magukat a koronavírus ellen, 43,76 százalék pedig semmiképp nem adatná be a vakcinát, jöjjön az a világ bármely pontjáról.

Összességében tehát mintegy 60-40 arányban azok vannak többségben, akik beoltatnák magukat a vírus ellen, amikor lesz elérhető oltóanyag.

A Regulatory Focus COVID-19 vakcina-követése szerint az új koronavírus elleni oltóanyagok 2020 végétől 2021 közepéig bárhol piacra kerülhetnek a világban. Eddig a napig azonban mindössze két koronavírus vakcinát hagytak jóvá a hatóságok. Ezek közül az egyik a Sputnik V névre keresztelt oltóanyag, amit a moszkvai Gamelaya Kutatóintézet fejlesztett ki, és az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériuma hagyta jóvá augusztus 11-én. Ezzel kapcsolatban azonban nemzetközi szintéren a szakérők jelentős aggodalmakat vetettek föl, ugyanis jóváhagyáskor a vakcina még nem vett részt a 3. fázisú klinikai vizsgálatokban. Van azonban egy második oroszországi vakcina is, ami hatósági jóváhagyást kapott, ez az EpiVacCorona névre hallgat, ám ez az oltóanyag is azelőtt kapta meg minisztériumi jóváhagyást, hogy belépett volna a harmadik tesztelési fázisba.

A klinikai fázis harmadik szakaszában jelenleg 8 COVID-19 oltóanyag található. Ezek között ott szerepel például a CanSino Biologics Ad5-nCoV névre hallgató vakcinája. Ez az, amire vélhetően Orbán Viktor utalhatott akkor, amikor bejelentette, Kínával is tárgyalnak vakcina ügyben. Ezt az oltóanyagot Kína, Wuhan tartományában fejlesztik. Ugyancsak a harmadik fázisban van az eddig egyik legjobban ismert oltóanyag, ami az AZD1222 névre hallgat. Ezt az oltóanyagot fejleszti az Oxford Egyetem az AstraZenecával, bevonva az IQVIA-t, illetve az Indiai Szérum Intézetet. Ugyancsak harmadik fázisban jár a Bharat Biotech és az Indiai Virológiai Intézet közös fejlesztésű oltóanyaga a Covaxin névre hallgató vakcina. De szerepel még a listán a Johnson & Johnson JNJ-78436735 nevű oltóanyaga is, ahogy a Moderna mRNA-1273-as elnevezésű vakcinája is. Szintén a klinikai tesztelési szakasz harmadik fázisában van még egy kínai fejlesztésű oltószer, aminek egyelőre nincs neve, továbbá a Novavax NVX-CoV2373-as megjelölésű vakcinája.

A legfrissebb vakcina-nyomkövetés szerint két oltóanyag van még a klinikai tesztelési fázis 2/3-os szakaszában. Az egyik egy ausztrál-amerikai kollaboráció, és a Bacillus Calmette-Guerin azaz a BCG névre hallgat. Továbbá ugyanebben a szakaszban van a Pfizer és a BioNTech közös munkája, a BNT162 névre keresztelt COVID-19 vakcina is. Ez utóbbi egy európai, amerikai együttműködés eredménye, közli a lap.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés