hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Mikrotűs bioszenzorral mérhető a vér penicillin-koncentrációja

Angol kutatók olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a bőrre felhelyezve folyamatosan képes monitorozni a beteg vérének penicillinszintjét.

hirdetés

Az Imperial College London kutatócsoportja a The Lancet Digital Health folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy mikrotűs bioszenzoruk képes a betegek penicillinszintjének folyamatos mérésére.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Microneedle biosensors for real-time, minimally invasive drug monitoring of phenoxymethylpenicillin: a first-in-human evaluation in healthy volunteers, Rawson et al., The Lancet Digital Health, 2019.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A súlyos fertőzéssel kórházban kezelt betegeknél az antibiotikumok hasznosulását csak gyakori vérmintavétellel lehet ellenőrizni. Az Imperial College London kutatócsoportja a cukorbetegeknél a glükózszint folyamatos monitorozására használt mikrotűs bioszenzort fejlesztették tovább úgy, hogy antibiotikumok megfigyelésére is alkalmasság váljon. Az eszköz egy kis méretű (mindössze 1,5 cm2-es) tapaszhoz hasonlít, amelyet a beteg alkarjának bőrére kell felhelyezni, és egy monitorhoz csatlakoztatni.

A tapasz alján található mikrotűk a sejtközötti térbe nyúlnak be. A glükózszintet az elektródokként viselkedő mikroszkópikus méretű fogacskák a pH változását regisztrálva mérték, ám ezek a mikrotűk bevonhatók olyan enzimmel is, amely a kívánt analit kimutatására alkalmas. A mostani vizsgálatban a kutatók 30 perccel a penicillin beadása előtt helyezték fel a tapaszt, és a vér penicillin-koncentrációját 4 órán keresztül folyamatosan lehetett követni a monitoron.

Az eszköz mérési pontosságának validálását a betegekből vett gyakori vérmintavétellel végezték, és az eredmények szerint a mikrotűs szenzor igen pontosan mért. Az eszközt hamarosan nagyobb betegmintán is tesztelni szándékoznak, mert egyelőre kicsi az elemszám (mindössze tíz, egészséges alanyon vizsgálták). A mikroszenzor használata óriási megtakarítást eredményezhetne az egészségügyi ellátórendszer számára, mivel az olcsón gyártható tapasz kiválthatja a drága és kellemetlen vérvételt.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés