hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Mikroglia-gátlással az Alzheimer-kór ellen

Amerikai kutatók új megfigyelése szerint az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid lerakódások kizárólag az agy olyan területein alakulnak ki, ahol mikroglia-sejtek vannak jelen, ezek hiányában a plakkok jelenléte nem észlelhető.

hirdetés

A University of California, Irvine School of Biological Sciences kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy az Alzheimer-kór egyik fő tünetének tartott plakkok kialakulása nem tapasztalható abban az esetben, ha a mikroglia sejtjei nincsenek jelen.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Sustained microglial depletion with CSF1R inhibitor impairs parenchymal plaque development in an Alzheimer’s disease model; Nature Communicationsvolume 10, Article number: 3758 (2019).

Alzheimer disease, neurons with amyloid plaques (Forrás: 123rf)
Alzheimer disease, neurons with amyloid plaques (Forrás: 123rf)

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan, progresszív neurodegeneratív betegség, melynek fontos jellemzője, hogy a sejteken kívül amiloid plakkok jelennek meg, valamint tau protein csomók alakulnak ki az idegsejtekben. A mostani vizsgálat során a kutatók állati modellszervezeteken azt vizsgálták, hogy mi történik, ha a mikroglia szignalizációját blokkoló készítményt (CSF1R-gátló, PLX5622) alkalmaznak.

Az eredmények szerint csak az agy olyan régióiban alakultak ki béta-amiloid plakkok, ahol a mikroglia sejtjei megmaradtak, viszont nem képződtek lerakódások olyan területeken, ahol a mikroglia sejtjei hiányoztak. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az amiloid plakkokat a mikroglia ártalmasnak minősítette, és azonnal megtámadta, ám a támadás egyidejűleg kikapcsolt olyan géneket, amelyek a normál agyműködéshez szükségesek.

A kutatók szerint megfigyelésüknek igen fontos következményei lehetnek az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. „Semmiképp sem azt mondjuk, hogy távolítsuk el az összes mikroglia-sejtet az agyból, mivel ezek más funkciókat is szabályoznak, ám igenis lehetséges olyan terápiák fejlesztése, amelyek célzott módon hatnak a mikroglia sejtjeire.” Másrészt a megfigyelés nemcsak az Alzheimer-kór, hanem más neurodegeneratív betegségek esetében is fontos lehet, mivel a mikroglia sejtjei minden neurodegeneratív betegség illetve agysérülés esetén fontos szerepet játszanak.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés