hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Mikor kell orvoshoz fordulni kullancscsípés után?

Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen panaszok köthetőek a kullancscsípéshez, melyekkel indokolt orvoshoz fordulni.

hirdetés

Ezért fontos mielőbb eltávolítani

A kullancsok több betegséget is terjeszthetnek. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) ellen létezik védőoltás, ám a Lyme-kór ellen csak a kullancs mielőbbi eltávolításával tudunk védekezni. Nem mindegyik vérszívó fertőzött, amelyik viszont igen, ott kulcsfontosságú tényező az idő. A fertőzésveszély ugyanis annál nagyobb, minél tovább marad a bőrben. Ezért amint felfedeztük a kullancsot, mielőbb távolítsuk el, patikában kapható kullancseltávolító segítségével.

Tünetek, amivel orvoshoz kell fordulni

A csípést követő napokban-egy héten belül kialakuló láz jelentkezik oka lehet a csípés miatt helyi elfertőződés ebben az esetben megfelelő sebellátásra lehet szükség. Orvosi segítségnyújtásra súlyosabb esetekben is szükség van, így pl. a kullancs-encephalitis eseteiben. A kullancs-encephalitis kezdetben jellemzően enyhe lázzal jár, ami pár nap múlva kiugróan magas lesz, mellé erős fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom jelentkezik.

Photo by Erik Karits on Unsplash
Photo by Erik Karits on Unsplash

A másik tünet, melynek kapcsán indokolt az orvos felkeresése, a kullancscsípést követően megjelenő, jellegzetes bőrtünet. Fontos tudni, hogy ez nemcsak a csípés körül, hanem a testen bárhol megjelenhet, egy vagy több, méretes – 50 milliméternél nagyobb – sokszor céltáblára emlékeztető bőrpír (erythema migrans) formájában. Ez semmilyen egyéb tünettel nem jár és hosszabb időn – napokon, heteken át is – megmarad. Ha a kiütés, bőrpír viszket és néhány napon belül elmúlik, akkor vélhetően allergiás reakcióval, vagy egyéb rovar csípésével volt dolgunk. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy nem jelentkezik bőrtünet, ilyen esetben egy-két ízület tartós, más okkal nem magyarázható gyulladása esetén gyanakodhatunk Lyme-kórra, ám ez valóban ritkaság, az esetek döntő többségében a Lyme-folt jelzi a betegséget.

Az időben megkezdett kezelés hatásos

Előfordulhat, hogy a kullancscsípésről nincs is tudomásunk, már csak a Lyme-folt jelentkezésekor szerzünk róla tudomást. Kádár János elmondta, hogy ilyen esetben sincs ok aggodalomra, mert a Lyme-folt jelenléte esetén még időben vagyunk. Ha ekkor orvoshoz fordulunk, az időben megkezdett kezelés mindenképpen teljes körűen, maradéktalanul hatásos. Általában egyszeri, 3-4 hetes antibiotikumos kezelésről van szó. A kezelés még akkor is hatásos lehet, ha a csípést követő egy éven belül kerül sor rá, ám a késve kezdett terápia az eseteknek csak egy részében sikeres.

(forrás: Immunközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés