hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Mikor érdemes inzulinpumpát használni?

Hagyományos esetben inzulinadagoló pent használnak a cukorbetegek, ám az inzulinpumpával kiküszöbölhető a gyakori öninjekciózás. Hogy mi is pontosan ez az eszköz, és hogy kiknek ajánlott az alkalmazása, arról prof. dr. Barkai Lászlót, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

hirdetés

Az inzulinpumpa egy olyan eszköz, mely előzetes beállítás alapján meghatározott mennyiségű inzulint juttat be a szervezetbe. Maga a pumpa egy kicsi, mobiltelefonhoz hasonló szerkezet, mely az inzulint egy vékony műanyag csőszereléken és kanülön keresztül folyamatosan a bőr alatti kötőszövetbe juttatja, ezáltal a hasnyálmirigy működéséhez hasonlóan 24 órán keresztül adagolja a hormont (nappal és éjszaka is). A pumpával folyamatosan adagolt inzulin biztosítja a „bázis” inzulinszükségletet az étkezések között és az étkezésekhez szükséges „étkezési” vagy más néven bólus inzulint (a többlet inzulin adása csupán egy gomb megnyomásával történik)

Az eszköz részei:

  • Pumpa
  • Tartály
  • Infúziós szerelék
  • Bevezető eszköz

Kiknek ajánlott az inzulin pumpa?

Az inzulinpumpa főleg olyan cukorbetegeknek való, akiknél hagyományos módszerrel nem lehet elérni a megfelelő vércukorszintet, HbA1c értéket, gyakori és nagymértékű kilengéseket tapasztalnak, illetve akiket sokszor sújt hipoglikémia (főleg éjszakai), vagy nem érzékelik a leeső glükóz szintet. Ez annak köszönhető, hogy a lehető legpontosabban képes biztosítani a szervezet inzulin igényét, főleg azért, mert igen kis mennyiségű inzulin bejuttatására is képes.

Érdemes megemlíteni a gyermekeket és fiatalokat is, ugyanis náluk kifejezetten nagy segítséget jelenthet, hiszen a beállítás révén nincs szükség gyakori injekciózásra és önfeledt, kényelmes életet élhetnek- egyrészt az öninjekciózás elkerülése miatt, másrészt azért, mert szabadabbnak érezhetik magukat, mivel nem az inzulinadaghoz kell igazítani az étkezéseket, hanem fordítva.

A pumpa indikációi összefoglalva:

  • Rossz HbA1c érték
  • napi vércukor-ingadozása jelentős (>=10,0 mmol/l)
  • hajnali jelenség (reggeli éhomi vércukor ismételten > 8,0 mmol/l)
  • havonta legalább 3 alkalommal észlelhető klinikai tünetekkel járó hipoglikémia
  • hipoglikémia-érzet csökkenése vagy elvesztése
  • súlyos hipoglikémiai (vércukor < 3,0 mmol/l) jelentkezik legalább 1 ízben 6 hónap alatt.

Miért jó az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpával remekül lehet utánozni az egészséges hasnyálmirigy működését, hiszen a pontos programozásának köszönhetően tökéletesen képes igazodni a szervezet inzulin igényéhez, figyelembe véve a beteg aktuális állapotát, étkezését, esetleges betegségét. Nagyon fontos tudni, hogy a pumpa nem mér vércukorszintet és magától nem képes kiszámolni a megfelelő adagot- ezeket a betegnek kell megtennie- hívja fel a figyelmet Barkai professzor, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Éppen ezért a páciens által elsajátítható ismeretek szükségesek a megfelelő inzulin mennyiség meghatározásához, az ételek szénhidrát tartalmának megbecsüléséhez. Viszont segítség, hogy a legtöbb eszköz rendelkezik egy ún. bólus varázslóval, mely segít kiszámolni a szükséges bólus inzulin mennyiségét.

Fontos! Csakis megfelelő ismeretekkel rendelkező, 1-es típusú cukorbetegek alkalmazhatják az inzulin pumpát, orvosi beleegyezéssel!

(forrás: Cukorbetegközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés