hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Miként vihető át a Zika-vírus?

A majdnem 70 éve ismert Zika-vírusról pár éve derült ki, hogy nem csak a szúnyogok terjeszthetik. A zikalázat okozó vírusok szexuális úton, transzplacentárisan vagy vértranszfúzióval is átvihetők.

hirdetés

A Flaviviridae családba tartozó Zika-vírus okozta fertőzések az esetek túlnyomó részében nyom nélkül gyógyulnak. A 3-7 nap inkubációs idő után jelentkező, körülbelül egy hétig tartó aspecifikus tünetek között maculopapulosus exanthema, kötőhártyagyulladás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak éppúgy előfordulhatnak, mint a hőemelkedés.

Veszélyes lehet azonban a Zika-vírus fertőzés, ha az várandós nőket érint, főként az első vagy a második trimeszterben, mint az a jelenleg Brazíliában tapasztalható járványügyi helyzetből is kiderül. A dél-amerikai fertőzések során a WHO már több mint 4000 microcephaliaval született gyermeket regisztrált, és közülük több mint negyvenen meghaltak. Hasonló következményekkel jártak 2013-ban a Francia Polinéziában zajló Zika-infekciók is.

Emellett, a Guillain-Barre szindrómás betegek szokatlan magas számáról is beszámolnak, ami szintén összefüggésben állhat a Zika-infekcióval, bár a Zika-vírus és a mikrocephalia, illetve a Zika-vírus és a Guillain-Barre szindróma közötti ok-okozati kapcsolat egyelőre egyértelműen még nem igazolt.

 

Méhlepényen át és vértranszfúzióval is terjednek a Zika-vírusok

 

A Zika-vírus terjesztésében a sárgaláz-szúnyog mellett valószínűleg az ázsiai tigrisszúnyogok is szerepet játszanak. Egyéb módokon is terjedhet azonban a vírus. A méhben fejlődő magzatokat megfertőzhetik a placentán keresztüljutó Zika-vírusok; ilyen perinatális infekcióról két esetben is beszámoltak a Francia Polinéziában zajló Zika-vírus okozta megbetegedések kapcsán. A vértranszfúzióval való Zika-vírus átvitel is lehetséges.

 

Szexuális úton is átadható a Zika-vírus

 

Az első, szexuális úton átadott Zika-vírus fertőzésről 2011-ben számoltak be. Egy Szenegálban szúnyogokat kutató biológus 2008-ban az USA-ba visszatérve szerológiailag igazolt zikalázban betegedett meg. A betegség lefolyása során prostatitist, dysuriat, haematospermiát és végbélnyílás tájéki fájdalmat tapasztalt. Néhány nappal később a feleségénél, aki sosem járt Afrikában vagy Ázsiában is jelentkeztek a szexuális kapcsolat során átvitt Zika-fertőzés jelei.

Egy másik tanulmány egy 2013-ban Tahitin megbetegedett férfi esetét mutatja be, akinél a Zika-fertőzést követően haematospermia alakult ki, és a spermájából sikerült a Zika-partikulumokat kimutatni, ami a szexuális úton való fertőzés-átvitel lehetőségét megerősíti.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Hazánkban nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű zikaláz-járvány legyen – mondta Dánielis Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Hazánk éghajlata nem kedvez a zikaláz terjesztésében fő szerepet játszó szúnyogfajoknak. Nem kizárt azonban ezeknek a szúnyogoknak a jelenléte Európa déli területein, így például Olaszország, Spanyolország vagy Portugália déli részein.

 

(Forrás: Aerzte Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés