hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Mihez vezethetnek a kismamák álmatlan éjszakái?

A terhesség alatti el- és átalvási zavarok mind az anyára, mind a megszülető gyermekre nézve kockázatot jelentenek.

hirdetés

A terhesség alatti alvászavarok viszonylag gyakoriak. Vizsgálatok alapján a várandós nők mintegy 80 százaléka szembesül az alvási problémákkal, elsősorban a harmadik trimeszterben. Míg egyes esetekben azonosítható a kiváltó okuk, és a panaszok például szorongásra, hangulatingadozásokra, alvási apnoéra vagy nyugtalan láb szindrómára vezethetők vissza, addig számos esetben nem derül fény az ok(ok)ra.

Fiziológiás változások is vezethetnek álmatlan éjszakákhoz

Sok szakember a terhességgel járó hormonális változásokra vezeti vissza a kismamák alvászavarait. Emellett, anyagcserebeli változások és olyan fiziológiás hatások, mint például a túl gyakori hólyagtelődés vagy különféle pszichológiai problémák is torkollhatnak el- vagy átalvási nehézségekbe. Az izomtónus terhességgel együtt járó gyengülése, és a következményes alvási apnoe vagy horkolás sokakat zavarhat. A növekvő magzat által a gyomorra vagy a húgyhólyagra kifejtett nyomás refluxbetegséghez, vizelési panaszokhoz vezethet, ilyen módon zavarva meg az éjszakák nyugalmát. A kismamák jelentős része deréktáji fájdalmakra panaszkodik, ami szintén inszomniát válthat ki.

Ha rosszul alszik a kismama, gyakoribb a koraszülés

Az alvásminőség szubjektív megítélését tükröző standardizált Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) értékében bekövetkező 1 pontos emelkedés a terhesség korai, illetve késői fázisában 25, illetve 18 százalékos koraszülési rizikó-fokozódással jár együtt. (A PSQI 19 kérdéssel 7 komponenst mér 0–3-ig terjedő pontszámokkal, 0–21-ig terjedő összpontszámmal értékelve ilyen módon az alvást; ahol az alacsonyabb pontszámok egészségesebb alvásminőségre utalnak.)

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_friday'>friday / 123RF Stock fotó</a>

A kialvatlanság depresszióssá és cukorbeteggé tehet

A terhesség alatti hangulatváltozásokon és hangulati mélypontokon általában ront a rossz alvásminőség. Megfigyelték, hogy a terhesség alatti insomnia a terhesség utolsó időszakában fokozza a depresszió kockázatát. Mindez negatív hatással lehet a vajúdás folyamatára és a szülés módjára is.

Azoknál a nőknél, akik éjjelente kevesebb, mint 6 órát aludtak, 4,5-szer gyakrabban született a gyermek császármetszéssel, mint a többi kismamánál. Továbbá, azoknak a nőknek, akik naponta kevesebb, mint 8 órát aludtak, gyakrabban született kissúlyú gyermeke, mint a többet alvó anyáknak. A kialvatlanság, a felborult alvás és ébrenlét ciklusok a post partum depresszió rizikóját is növelik.

Minden egyes alvásidőből „ellopott” óra 4 százalékkal növeli a kismamáknál a vércukorszintet, és ezzel együtt a diabétesz rizikóját.

Az alvászavarokra visszavezethető terhesség és szülés alatti komplikációk valószínűleg az inszomniával összefüggő módon megváltozott proinflammatorikus citokin-szintekkel, az interleukin 6-szinttel, illetve a C-reaktív protein-koncentrációval is kapcsolatban állhatnak.

Farmakológiai és nem farmakológiai terápia

A terhesség alatti alvászavarok kezelésében a legfontosabb szerepe a nem-farmakológiai lehetőségeknek, így például az alváshigiéniára való fokozott odafigyelésnek, a relaxációs technikáknak, valamint a kognitív terápiának van. Bizonyos esetekben az alvászavart kiváltó ok felszámolása megoldást hozhat: például nyugtalan láb szindróma esetén a folsav- és a vasszupplementáció kedvező hatásúnak bizonyul.

A gyógynövények közül elsősorban a citromfű, illetve annak a készítményei javasolhatók a kismamáknak; főként akkor, ha nyugtalanság, szorongás (is) áll a panaszok hátterében.

Egyes esetekben nem kerülhető el az anxiolitikumok vagy antidepresszánsok adagolása sem. Bár ez utóbbiakkal kapcsolatban az orvosok meglehetősen tartózkodók, szem előtt kell tartani, hogy az adekvát gyógyszeres terápia elmaradása sok esetben nagyobb kockázattal jár az anyára/magzatra nézve, mint a jól megválasztott gyógyszeres kezelés.

 

Forrás:

News Medical

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés