hirdetés
hirdetés

Miért rossz a betegegyüttműködés a sztatinkezelés során?

A sztatinkezelésre szoruló betegek közel fele nem tartja be a terápiás utasításokat, ami jelentősen növeli a kardiovaszkuláris történések esélyét. Az adherencia megléte vagy hiánya életmódbeli tényezőkben keresendő.

hirdetés

A Turkui Egyetem kutatói közel 9300, sztatinkezelésre szoruló beteg adatait elemezték annak megállapításához, milyen főbb tényezők befolyásolják a terápiás utasítások betartását vagy megszegését. A vizsgált populáció a Finnish Public Sector Study azon alcsoportja, akik a sztatinkezelés megindítása előtt kérdőíves felmérésben adtak számot életmódbeli jellemzőikről. A vizsgálati eredményeket a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) című folyóirat közölte.

Az elemzés tanúsága szerint a sovány vagy normális testsúlyú páciensek, továbbá azok, akik kórtörténetében nem szerepel kardiovaszkuláris betegség vagy dohányzás, kisebb valószínűséggel tartják be a sztatinkezelésre vonatkozó orvosi utasításokat, mint a valaha dohányzók és a túlsúlyos vagy elhízott betegek. A kutatást vezető dr. Heli Halava szerint nem is meglepő, hogy a hiperkoleszterinémához társuló szív-érrendszeri betegségek jobb terápiás együttműködésre késztetnek, hiszen ilyen esetben jobban tudatosul a kardiovaszkuláris kockázat és ennek következtében a gyógyszeres kezelés szükségessége.

Viszont, a kardiovaszkuláris betegségben szenvedők körében is van egy csoport – az alkoholfüggőké, illetve a rendszeresen (extrém) nagy mennyiségű alkoholt fogyasztóké –, akiknél sokkal kisebb a terápiahűség valószínűsége, mint a rendszeres alkoholfogyasztástól tartózkodók esetében. A kutatók feltételezése szerint a gyógyszerbevétel elmaradását az alkohollal kialakuló kölcsönhatás kivédésének szándéka, az aktuális alkohol-intoxikáció vagy egyszerűen az alkoholfüggő beteg önnön egészségi állapota iránti érdektelensége magyarázhatja.

A kérdőíves felmérés adataiból az is kiderült, hogy az egyedülállók, a 24–50 éves korosztály tagjai, illetve a nők szintén hajlamosabbak a sztatinterápia előírásainak megszegésére.

Ha figyelembe vesszük, hogy minden tizedik kardiovaszkuláris esemény – például szívinfarktus vagy stroke – hátterében az előírt sztatinkezelésre vonatkozó utasítások be nem tartása áll, vitathatatlan az adherenciát befolyásoló életmódbeli tényezők minél jobb megismerésének jelentősége. A finn kutatók azon megállapítása, mi szerint a túlsúlyosság, az elhízottság és a korábbi dohányzás jobb terápiás együttműködési készséget vetít előre e betegcsoportban, a prevenciós kezeléshez kapcsolódó adherencia lényeges motiváló erőire világít rá. E tényezők további vizsgálata hozzájárulhat az orvos–beteg-együttműködés javításához.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés